Rendkívül erős volt a mezőny

2023.03.25. 11:00

Hét nagyarany a nemesvitai borversenyen

Idén a termelők 37 bormintával neveztek a borversenyre, amelyen hét nagyarany minősítés talált gazdára.

Tóth B. Zsuzsa

Csali János és a zsűri tagjai a borversenyen

Forrás: önkormányzat

Csali János polgármester a versenyen köszöntőjében elmondta, hogy 2022-ben a szélsőséges, aszályos, száraz időjárás ellenére rendkívül jó minőségű borokat készítettek a gazdák. Általában a késői szüretelésűeknél, főként az olaszrizlingnél mindenütt alacsony savak mutatkoztak. 

- Azonban nálunk nincs probléma a savakkal, nem kell azokat pótolni, köszönhetően a ritka természeti adottságainknak, valamint a meszes, agyagos egyedi talajnak, melyből öt ilyenre van példa Magyarországon - mondta a polgármester.

A borokat szakértői bizottság vizsgálta, annak tagja volt Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára, Tóth János Zoltán, a Vinum Vulcanum Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere és ifj. Effenpergel Győző borászati szakmérnök. A termelői zsűrit Németh László hegybíró irányította. Idén a versenyen rendkívül erős volt a mezőny, ezt bizonyítja az eredmény is. Hét minta érdemelt ki nagyarany minősítést. Amint a versenyen elhangzott, Nemesvitán világszínvonalú borokat tudnak készíteni, hiszen Bordeaux-ban, a vörösborok hazájában egy nemesvitai cabernet sauvignon kapott aranyérmet. Akik Nemesvitán szeretnének jó bort kóstolni, azok szerencsések, mert nem kell Franciaországig utazniuk ezért.

A legmagasabb pontot kapott fehérbor termelője Effenpergel Győző, a legjobb vörösbor készítője Csali János volt, a közönségdíjat Hangelman Félix olaszrizlingje kapta, a legidősebb termelőnek járó díjat Németh Gyula termelő vihette haza. A megmérettetés végeredménye, amely a gazdák hozzáértését nagy minőségben tükrözi, a hét nagyarany érem. 

A Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközsége támogatásával zajlott borverseny baráti beszélgetéssel és közös vacsorával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!