Újra Európa élvonalában

2023.06.17. 07:00

Somlói bor: boldogság, barátság, őszinteség

Módosítjuk a borvidék eredetvédelmi rendszerét, így a Somló és a Nagy-Somló elnevezések helyett Somló név marad használatban, jelentette be Nagy István agrárminiszter a Somló Kapuja Látogatóközpontban tartott Somlói borgálán június 16-án, pénteken, amit Tornai Tamás elnök vezetésével a Nagy-somlói Borvidék Hegyközsége szervezett. A bírálaton egy nagy aranyérem született, mely egyben a hegy idei bora, amit a Bogdán Birtok egy 2021-es furminttal nyert el.

Kovács Erika

Középen Nagy István agrárminiszter, mellette balról Tornai Tamás, jobbról Bogdán József borász

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- A Somló és a somlói bor egyet jelent a boldogsággal, a barátsággal, a királyok bora - hangsúlyozta Nagy István. A miniszter újdonságként jelentette be, hogy a magasabb minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó borok a Somló Superior névvel kerülnek a fogyasztókhoz. Közölte, a hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőségű, a magyar mezőgazdaság zászlóshajója. A magyar borok, köztük a somlóiak újra ott vannak Európa élvonalában, tarolnak a nemzetközi borversenyeken. 

A miniszter méltatta a borászok alkalmazkodását a változásokhoz, amit például a pandémia, a szélsőséges időjárás, a munkaerőhiány, a szomszédságban dúló háború okozott, szólt a nemzeti bormarketing-stratégiáról. Aláhúzta, a magyar kormány kiemelten foglalkozik a hazai szőlő- és borágazattal. A Vidékfejlesztési programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására. A szaktárca továbbra is ösztönzi a termelői integrációs szervezetek létrejöttét. 

- Jó itt lenni, mert a borban barátság van, őszinteség, igazság - szögezte le Tornai Tamás hegyközségi elnök. Hozzátette, a Somlón az elmúlt évtizedek jelentős fejlődést hoztak, szellemi, szakmai, környezeti tekintetben, infrastruktúrában, főképp a borok, pezsgők és pálinkák világsikerében, ami külön nagy érték, mert a Somló a legkisebb hazai borvidék. Az itteni ültetvények lettek a legdrágábban itthon, és a felvásárolt szőlő átlagára is itt a legmagasabb. 

Az elnök beszélt az ökogazdálkodásról, az eredetvédelmi rendszerről, a bor egészségre gyakorolt kedvező hatásáról, a mértékletes borfogyasztásról. A somlói borvidék fejlődésének új szakaszához érkezett, ugyanis egyre erősebb a termőhely turisztikai célú hasznosítása. Fontos feladat, hogy a vendégek továbbra is minőségi termőhellyel találkozzanak a hegyen, ez a célja a Somló-törvénynek. Tornai Tamás szerint nagyon jelentős az összefogás a hegyen és környékén, a Somló fejlődését érdemes összhangba állítani a térségével. – Csak az az óra a miénk, amiben jól érezzük magunkat, a többi az ördögé. A Somló fejődni fog tovább, mert megvannak a céljaink - mondta. 

A somlói borok helyéről a csúcsgasztronómiában Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok beszélt, majd a szónokok és Pászti János hegybíró átadták a díjakat.

Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok
Fotó: Kovács Erika/Napló

Mint ismert, évente egy alkalommal rendezik meg a borvidéki borversenyt, illetve a Somlói borgálát, melyre idén 95 tétel érkezett: 79 száraz fehér, egy félszáraz fehér, egy félédes fehér, három édes fehér, hat száraz vörös és öt pezsgő. A tételeket három bizottságban hat-hat bíráló minősítette, amit egy modern informatikai rendszeren összesítettek. A bírálók a terroir széles spektrumáról érkeztek, így például Szekszárdról, Badacsonyról, Csopakról és a Nivegy-völgyből, és nem maradtak ki a bizottságokból a helyi termelők sem.

A bírálaton egy nagy aranyérem született, mely egyben a hegy idei bora, amit a Bogdán Birtok egy 2021-es furminttal nyert el. Kiosztottak 18 aranyérmet, ezt a Tornai Pincészet, az 5Ház Borbirtok, a KABOR Somlói Borbirtok, a Bogdán Birtok, a Dénes Hegybirtok, a Kancellár Kft., a Clemens Pincészet, a Fehérvári Birtok Kft., Nagy Géza, a Kreinbacher Birtok Kft. képviselője vehette át. Ezenkívül átadtak 60 darab ezüst- és 13 bronzérmet, valamint három oklevelet.

A díjnyertes somlói borászok 

A háromnapos somlói fesztivál nyitott pincetúrákkal, majd Magyarország legnagyobb közös koccintásával folytatódik a Margit kápolnánál. Szombaton este első alkalommal, különleges fénnyel világítják meg a vulkanikus hegyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!