Kiskereskedőt ellenőriztek

2023.09.10. 14:00

Virtuális milliók nyomában a NAV

Bevallásai szerint több millió forint készpénzt halmozott fel házipénztárában egy kiskereskedő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai utánajártak az indokolatlannak tűnő tartalékolás okának.

Szijártó János

Nem ritka, hogy egy vállalkozás papíron irreálisan sok készpénzt tart házipénztárában a bevallott bevételeihez és bejelentett tevékenységi köréhez képest. A tartósan nagy készpénzállományt a NAV munkatársai helyszíni rovancson ellenőrizhetik, és vizsgálhatják a készpénzmennyiség, a nyilvántartások és a bizonylatok egyezését is. Ez történt egy kiskereskedő vállalkozásnál is, amelynél elvileg több készpénz volt a házipénztárban, mint az elmúlt két év árbevétele – derült ki a Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság közleményéből. 

A revizorok bejelentkeztek a vállalkozóhoz, és előre szóltak, hogy mit ellenőriznek, és hogy a készpénzre vonatkozó nyilvántartásait és bizonylatait készítse elő. Amikor az adózó szembesült azzal, hogy a pénztárában papíron felhalmozott milliókkal el kell számolnia, a könyvelésben szereplő pénz felét munkabérként bevallotta, és néhány napon belül kétmillió forint elmaradt adó és járulék bevallását és megfizetését pótolta. A fennmaradó összeget a revizorok előtt, készpénzben leszámolta. Így a házipénztár tartalma már megegyezett az aktuális pénztárjelentésben szereplő összeggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!