Magyar műtrágya

2023.10.31. 09:30

Pétisó – mindenki tudja a nevét, de azt is, hogy honnan ered?

A Veszprém vármegyei értéktárban is szereplő műtrágya a Nitrogénművek Zrt., mint a régió egyik jelentős ipari vállalatának és foglalkoztatójának fő terméke.

Veol.hu

Folytatjuk a Veszprém vármegyei értékeket bemutató sorozatunkat, méghozzá egy 1932-ben szabadalmaztatott termékkel. Ammónia és salétromsav felhasználásával, bonyolult technológiai folyamatokon keresztül állítják elő az európai hírű Pétisó alapanyagát, melybe az eljárás során őrölt dolomitot, mészkövet is kevernek - olvasható az értéktár honlapján

Mint írják, a „kiváló minőségű dolomit bakonyi bányákból kerül a műtrágyagyárba. A Pétisó évtizedek óta változatlan minőségű, sikeres termék. Napjainkban a Pétisó Nyugat-Európában és Magyarországon is egyre inkább előtérbe kerül a korábban népszerű ammónium-nitráthoz képest. Nem véletlenül, hiszen számos tulajdonságát tekintve előnyösebb hatású.”

Népszerű műtrágya
Pótolja a mezőgazdasági termelés során a talajból kivett hatóanyagokat.
Fotó: Veszprém Vármegyei Értéktár

A Pétisó fő előnye, hogy bármilyen növényre felhasználható, könnyen szállítható, tárolható és alkalmazható. A nitrogén mellett jelenlévő dolomittartalomnak köszönhetően csökkenti a talaj savasságát, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére.  

Bár a műtrágyák vegyi termékek, alkotóelemeik megtalálhatók a természetben, pl. nitrogén, kalcium, magnézium. Megfelelő szaktanácsadással és célzott adagolással tehát nem veszélyesek a környezetre, sőt, pótolják a mezőgazdasági termelés során a talajból kivett hatóanyagokat.

A művelésbe vonható mezőgazdasági területek nagysága csak korlátozottan növelhető, tehát szükséges termésnövelő anyagok használata a kívánt terméshozam eléréséhez.
Fotó: Veszprém Vármegyei Értéktár

 

Korunkban a termésnövelő anyagok, műtrágyák szerepe rendkívüli módon felértékelődött az egész világon. Műtrágyák használata nélkül, hagyományos módszerek alkalmazásával a Földön élő jelenleg több mint 7 milliárd ember élelmezése elképzelhetetlen – olvasható az értéktár honlapján. Sorozatunkban bemutattuk már például a füredi, 1956-os lyukas zászlót is:  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!