Decemberben debütál az 1277 Rajnai rizling

2023.11.29. 15:00

A Veszprémi Érseki Pincészet új borcsaládjának tételei több szakmai elismerést is kaptak

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Veol.hu

„Az 1277 borcsaládba azok a fajták kerülnek, amelyek a pincészet ősi birtokáról, a mindszentkállai Püspök-dombról érkeznek. Kizárólag a legkiválóbb minőségű, teljes biológiai érettségben szüretelt szőlőből, válogatott fürtökből készítjük ezeket a prémium minőségű borokat. Az 1277 borcsaládhoz két fehér fajta – a sauvignon blanc és a rajnai rizling – tartozik, a harmadik bor egy vörös cuvée” – magyarázta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. 

A pincészet idén májusban három új borcsaláddal és különleges arculattal lépett piacra.  A három borcsalád – a Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 – mind megjelenésében, mind nevében szorosan kötődik a főegyházmegyéhez. A Vesprim Infula név egyik eleme, az infula püspöksüveget jelent, a borcímkéken lévő puttókhoz a veszprémi várnegyedben lévő érseki palota dísztermének mennyezeti festése adta az inspirációt. 

A Mandorla borcsalád neve a szenteket körülvevő dicsfényt jelöli, ilyen látható többek között a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház névadó szentjét ábrázoló üvegablakon, de a címkéken lévő alakok az érseki palota mennyezeti festésén is szerepelnek. A prémium borcsalád neve – 1277 – pedig arra az évre utal, amikor a Veszprémi Érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kezdett foglalkozni. 

A Vesprim Infula és a Mandorla borokat már megkóstolhatta a nagyközönség, december elsejétől pedig a prémium kategória első tétele, a 2022-es évjáratú rajnai rizling is elérhető lesz. Utóbbit kajszibarackos ízvilág jellemzi, amit korianderes, narancsos, sós, mentás és citrusos jegyek tesznek teljessé. A bor áprilisban került palackba, így érlelődik decemberig. 

Díjnyertes borok

Az új borcsaládok már debütálásuk évében sikert arattak. A Vesprim Infula Rouge a 2023-as Országos Borversenyen arany, a Mandorla sauvignon blanc ezüst minősítést kapott, a néhány napja megjelent Top 100 Magyar Bor válogatásba pedig a Mandorla rajnai rizling került be. 

„Mindegyik borunkra nagyon büszke vagyok. A fő célom, hogy meg tudjam mutatni a pincészet két birtokának – a felsőörsinek és a mindszentkállainak – az értékeit a borainkban. Mindkét termőterület olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek páratlanok az országban” – hangsúlyozta Benesch Antal.

Idén kiváló termést szüreteltek – annak ellenére, hogy a csapadékos, párás időjárás megnehezítette a dolgukat. „Fehér fajtáinkban gyönyörű illatok és ízek vannak, köszönhetően a hideg évjáratnak. Nagyon sokat várunk a sauvignon blanc-tól, és a vörösboraink is kiválónak tűnnek. A következő hónapok az érlelésről fognak szólni, fehér fajtáink 4-6 hónapos, vörösboraink pedig 11-12 hónapos érlelést kapnak” – mondta a főborász. 

Kiemelte: 2024 a telepítések éve lesz. Mindszentkállai birtokukat újratelepítik fő fajtáikkal, sauvignon blanc-nal és rajnai rizlinggel, emellett cabernet franc, syrah és pinot noir szőlőt is telepítenek majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!