Két tétel a top 10-ben

2023.11.28. 15:00

Badacsonyi nedűk a magyar borok élmezőnyében

A Figyelő szakmai lapja az eddigi gyakorlatnak megfelelően a közönség, illetve egy tízfős szakmai zsűri szavazatai alapján rangsorolta, majd közzétette Magyarország legjobb borait.

Szijártó János

A Badacsonyi borvidék nyolc bora szerepel a Figyelő top 100-as listáján

Fotó: Szijártó János/Napló

Az előkelő top 10-ben két tétel is helyet kapott a Badacsonyi borvidékről, a negyedik helyen a Csobáncon gazdálkodó Villa Tolnay  2020-as rajnai rizlingje, ötödik helyen a Gilvesy Tarányi szintén 2020-as Badacsonyban termelt rajnai rizlingje végzett. 

Az értékelés alapján összeállított top 100-as listán még további hat tétel szerepel a badacsonyi borvidékről. A Borbély pincészet 2021-es Bács-hegyi olasz rizlingje, a Szászi pincészet 2021-es Szent György-hegyi olaszrizlingje, Palkó Zsolt 2022-es badacsonyi hárslevelűje, a Folly arborétum borászat 2021-es badacsonyi rajnai rizlingje, a Villa Sandahl 2019-es badacsonyi starling village bora és a Válibor 2021-es badacsonyi tabula rasa bora.  

A 100-as listában a szőlőfajták között az abszolút nyertes a furmint, amely 12 helyezést ért el, de feltörőben van az olaszrizling, amely hatszor szerepel a rangsorban, és a rajnai rizling is közel hasonló tendenciát mutat. A borvidékek tekintetében Villány, Szekszárd és Tokaj alakítja a top hármat, Badacsony viszont a listán szereplő tizennégy borvidék közül az ötödik legtöbb borral jelenhetett meg az illusztris társaságban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!