NAV

2024.01.28. 09:00

Adatszolgáltatás személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolásról

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe.

Szijártó János

Illusztráció Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotós: Huszár Márk

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2024. január 31-ig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig.
Erről tájékoztatott a Veszprém Vármegyei Adó-és Vámigazgatóság legutóbbi közleményében. Ebből kiderül, hogy személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki. Nem árt tudni az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemeit. Szükségesek a súlyosan fogyatékos személy természetes azonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve) a lakóhellyel és adóazonosító jellel együtt. Kell az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a fogyatékos állapot kezdő időpontja, a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes), az ideiglenes igazolásnál annak hatálya, az igazolás kiállításának dátuma és az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírása.
Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2023-ban, adatot kell szolgáltatniuk 2024. január 31-ig. Az adatszolgáltatáshoz szükséges K51-es nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, és kizárólag elektronikusan nyújtható be. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában