Adóellenőrzés

2024.01.10. 18:00

Hamis számlákkal próbált trükközni

Nem létező számlákkal, valamint létező számlák alapján, de nagyobb összegekkel próbálta minimalizálni áfakötelezettségét egy cég. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrzést és vagyonbiztosítást is elrendelt az ügyben, több millió forintnyi befizetetlen adót szerezve vissza a költségvetésnek – tájékoztatta lapunkat a Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság.

Szijártó János

Mint megtudtuk, a kft. ismert, nagy forgalmat bonyolító cégek nevében kibocsátott számlák alapján próbálta minimalizálni adófizetési kötelezettségét, miközben ezek a számlák a valóságban nem is léteztek, vagy nem a levonásba helyezett adóösszeget tartalmazták. A NAV a cég áfabevallásainak kockázatelemzése kapcsán állapította meg, hogy az adózó előzetesen felszámított adóját számos partnertől befogadott, száznál több beszerzési számla alapján számolta el. Az Online Számla rendszer adatai azonban egyértelművé tették, hogy ezek a cégek a bizonylatok egy részét sem a vizsgált időszakban, sem azon kívül nem bocsátották ki. Más, az áfabevallásban szerepeltetett számlákat ugyan kibocsátottak az adózónak, azonban a cég magasabb levonható adóösszeget számolt el a rendszerben rögzített, áthárított áfa összegénél, így próbálta minimalizálni adófizetési kötelezettségét.

A NAV adóellenőrzést rendelt el, és mivel feltételezhető volt az is, hogy a várható kötelezettség teljesítése veszélyben van, több mint kilencmillió forintnyi összeget zároltak a cég számláin, és az adózó gazdasági partnerénél követelésfoglalást hajtottak végre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában