Tarol a Balaton-part

2024.01.20. 15:00

Legfejlettebb hazai települések: hasít Balatonfüred és Alsóörs

Első Balatonfüred a kisváros kategóriában, Alsóörs pedig a harmadik a hazai községek közül, derült ki az Egyensúly Intézet településindexéből. A rangsort minden évben elkészítik a fejlettség és a fejlődés ütemének bemutatása miatt.

Kovács Erika

Balatonfüred és Alsóörs a legfejlettebb, legdinamikusabban fejlődő hazai települések között Fotó: Kovács Erika

A rangsort Boros Tamás igazgató, valamint Marek Bertram elemző mutatták be, ahol felszólalt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, valamint több más polgármester, alpolgármester is. A településindex adatalapon, különböző indikátorok használatával méri fel a települések fejlettségi szintjét, valamint a 2014 óta látott fejlődésüket 2021-ig. A településindex kidolgozásához nyilvános adatokat használtak a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től.

Figyelembe vették például a lakások átlagos négyzetméterárát, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelmet, az egy főre eső iparűzési adó mértékét, a helyi önkormányzatok egy főre eső összes költségvetési bevételét, a belföldi oda- és elvándorlás különbségét ezer lakosra nézve, a diplomások arányát, a gimnáziumi tanulók számát a nappali oktatásban ezer főre vetítve, a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások arányát, a bűncselekmények számát ezer főre.

A legfejlettebb megyeszékhelyek az Egyensúly Intézet településindexében: Székesfehérvár, Győr és Eger. A legtöbbet fejlődő megyeszékhelyek rangsora: Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kecskemét. A kisvárosok (5001 és 15 000 fő közötti lakosságszám) sorrendje: Balatonfüred, Üllő, Diósd, Üröm és Aszód. A községek rangsora: Hévíz, Fonyód, Alsóörs, Berente és Balatonföldvár. 

Az elemzés rámutat arra is, miszerint a Balatonnál nemcsak erős, hanem egyre fejlődő községek és kisvárosok vannak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!