Negatívan hatnak a magas árak

2024.02.22. 08:30

Visszaesett a biotermékek iránti kereslet

Bár 2022-ben a biotermékek európai piacán visszaesés mutatkozott, a globális kereskedelmi trendek továbbra is növekedést mutattak. A 2023-ra vonatkozó statisztikai adatok némi javulást sejtetnek, de ezek feldolgozása még folyamatban van. Többek között ez is téma volt a napokban Nürnbergben zajlott bioélelmiszer-vásáron és -konferencián, ahol a magyar részről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet képviseltette magát.

Szijártó János

Az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődése ellenére a biotermékek európai piacán visszaesést prognosztizáltak, amellyel kapcsolatban Ware Borbála hegyesdi biogazdálkodót, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnökét kérdeztük. A szakember elsősorban az érintett termékcsoport árát jelölte meg az érdeklődés, illetve a piaci értékesítés csökkenése okaként. Mint mondta, nemcsak nálunk, hanem Európa-szerte magasak az árak, ami részben a túl szigorú szabályozói rendszernek köszönhető, beleértve a „zöldítésre" vonatkozó előírásokat és a vegyszermentesség kritériumait. A magas árak sokakat arra késztettek, hogy keressék az olcsóbb termékeket még akkor is, ha azok nem feltétlenül érik el azt a minőséget, ami egy bioterméktől elvárható. Másrészt jelentősen felfejlődött Európában, azon belül hazánkban is a kistermelői piachálózat, ami most már a globális piacokra is kifejti hatását, ráadásul a statisztikában sem feltétlenül jelentkezik az innen érkező hatás. Ettől függetlenül Ware Borbála bizakodó az ökológiai gazdálkodás felfejlődése tekintetében, a kereslet visszaesése reményei szerint csak átmeneti. 

Bár 2022-ben a biotermékek európai piacán visszaesés mutatkozott, a globális kereskedelmi trendek továbbra is növekedést mutattak. A
Ware Borbála biogazdálkodó, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke szerint a biotermékek magas ára is közrejátszik az európai piaci visszaesésben
Fotó: Szijártó János / Napló

A biovilág nemzetközi seregszemléjén az EU piacain a visszaesés okaként a kiugróan magas inflációt, valamint az Ukrajnában zajló háború kereskedelmi hatásait jelölték meg. Pozitívum, hogy a 2023-ra vonatkozó statisztikai adatok arra engednek következtetni, hogy Európában a 2022-es mélypont után újra fellendülőben van az ökopiac.

Ami Magyarországot illeti, az ökoágazat fejlődéséről Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára számolt be a hagyományos kelet-közép-európai szekcióban. Idehaza az ökológiai módszerekkel művelt területek mintegy 10 százalékkal bővültek egy év alatt, ami azt jelenti, hogy 2022-ben a hazai ökoterület meghaladta a 320 ezer hektárt. Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3 százaléka áll ökoművelés alatt. Ökrös Oszkár ugyanakkor kiemelte, a cél, hogy 2027-ig elérjük a 10 százalékos ökoterület-arányt.

Ezt szolgálja többek között a Nemzeti cselekvési terv az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséért című szakpolitikai anyag végrehajtása, amely több terület fejlesztésén, így a hazai feldolgozóipar, piac, zöld közbeszerzések és az ökológiai termékek közétkeztetésbe történő bevezetésén keresztül támogatja a kitűzött célok elérését.

Az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási, élelmiszer-előállító rendszer, amely tiltja, korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges készítmények, egyéb hozamfokozók használatát. Az ökológiai termelés magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, ami elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot. A gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását fokozott ellenőrzés biztosítja a termeléstől kezdődően a feldolgozáson át egészen a kereskedelemig. SZJ
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!