Közös demonstráció

2024.03.01. 18:00

A pápai gazdák is csatlakoztak a tüntetéshez

Közös demonstrációt tartottak a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar gazdák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a cseh, a szlovák és a lengyel agrárkamara szervezésében több helyszínen is tüntető termelők azonnali megoldást követelnek az Európai Bizottságtól az elmúlt hónapokban, években felhalmozódott problémákra, többek között az ukrán import kérdésére, valamint az európai gazdákkal szemben támasztott egyre szigorodó brüsszeli elvárásokra.

Haraszti Gábor

Az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítaná az Ukrajnából érkező élelmiszerek korlátlan és vámmentes behozatalát, ezzel a lépéssel azonban az uniós gazdákat már most is súlyosan érintő piaci zavar csak tovább mélyülne. A beáramló ukrán termékek ellehetetlenítik a termelőket, és olyan mértékben lenyomják az árakat, amivel az uniós gazdák nem tudják felvenni a versenyt.  Az ukrán export által leginkább érintett országokat sújtó európai piaci és szabályozási helyzet kapcsán a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Cseh Köztársaság Agrárkamarája a lengyelországi V4-ülésen azt a döntést hozta, hogy közösen lépnek fel az Európai Bizottsággal szemben. A megállapodás eredményeként több helyszínen tartottak közös demonstrációt a gazdálkodók érdekeinek védelmében. A tiltakozó akcióban az Ifjú Gazdák Veszprém Megyei Gazdakörének tagjai is részt vettek.

Az Európai Bizottság jelenlegi agrárpolitikájának újragondolását kérik a tüntetők
Forrás: gazdakör

– Jelenleg nagyon sok gazdatársamnak és ifjú gazdának az idei év a talpon maradásról szól, kiszámíthatatlan év elé nézünk. Az EU által hozott döntések miatt a terményárak ismételten nagyon alacsonyan vannak, a befektetett pénzt, energiát nemhogy nem hozza vissza, hanem ráfizetéses lesz. Sajnos az unió nemcsak a mi hangunkat nem hallja meg, hanem a belga, a holland, a német, az olasz, a francia gazdákét sem, ha kell, ismét Brüsszelig megyünk. Az ország minden vármegyéjéből vettek részt ifjú gazdák a tüntetésen, Veszprém vármegyét Hortobágyi Barnabás és jómagam képviseltük – tájékoztatott Varga Dávid, a vármegyei gazdakör elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!