Értesítést minden esetben küldenek

2024.03.04. 17:00

Gépjárműadó-rendezés – mutatjuk a részleteket

Nemrég beszámoltunk róla, hogy idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár. Minderről Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára nyilatkozott. Lássuk, mit tegyünk a gyakorlatban, hogyan rendezzük adófizetési kötelezettségünket!

Benkő Péter

Az önkormányzati adóhatóságok helyett 2021. január 1. óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el az adóztatási feladatokat. Idén a NAV a gépjárműadóról határozatot küld az adózóknak a gépjárműadó befizetési határidejének változása miatt. Ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó nem változik, az éves gépjárműadóról csak értesítést küldenek, új határozatot nem. Akik bejelentettek levelezési címet az adóhatósághoz, nekik papíralapon elsősorban a levelezési címre küldik a határozatot, értesítő levelet. Akik nem jelentettek be a NAV-hoz levelezési címet, a járási hivatalnál pedig tartózkodási helyet jelentettek be, a NAV a tartózkodási hely címére küldi a levelet. Ha sem cím, sem tartózkodási hely nincs bejelentve, akkor az állandó lakcímre kézbesítik a határozatot, értesítő levelet.

Idén egy hónappal későbbig szól a fizetési határidő Fotó: Benkő Péter

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó belföldi gépjárműadó-bevételi számlára kell megfizetni, mostantól egy összegben. Ezt legegyszerűbben a NAV mobil alkalmazásán keresztül vagy az iratban elhelyezett linken tehetjük meg. Átutalásnál a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni – tájékoztatnak.

Természetes személyek átutalással, az ügyfélszolgálatnál bankkártyával vagy sárga csekkel postai úton is fizethetnek. A nem természetes személyek közül a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek fizethetnek csekken, valamennyi esetben egy összegben, április 15-ig. Aki a határozatot ezen időpont után kapja meg, neki a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után tizenöt napon belül kell megfizetnie az adót. A természetes személy adózó – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyt is – tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelmére az adóhatóság a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!