Támogatás

2024.04.16. 09:00

Családi ház: energetikailag korszerűtlen? Teremtsd újjá!

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy új otthonfelújítási program indul az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. A program lényegében egy támogatás, mely családi ház nyílászárócseréjére, a meleg vizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére vehető igénybe.

Benkő Péter

Vármegyénkben jellemzően nagy arányban találhatók ilyen korú családi házak, így érdemes elgondolkodni, mennyire megéri költeni azokra, figyelembe véve a rezsiköltségek alakulását. – A programban egymillió forint önrész mellett akár hatmillió forintnyi összegre is lehet pályázni. A pályázható összeg visszatérítendő támogatás és kedvezményes hitel között oszlik meg – mondták el lapunknak, és azt is, hogy olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal, további feltétel az épület életvitelszerű használata.

Vármegyénkben jellemzően nagy arányban vannak támogatásra esélyes családi házak
Vármegyénkben jellemzően nagy arányban vannak támogatásra esélyes családi házak
Fotó: Benkő Péter/Napló

– Egy állami programról van szó. Nagyon fontos elvárás, hogy mindezen beruházások eredményeként mintegy harmincszázalékos energiafogyasztás-csökkentést érjenek el az érintett ingatlanoknál – tudtuk meg.

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok huszonhat és harmincöt ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. Úgy számolnak, várhatóan húszezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a programnak köszönhetően, melyben a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) belül további forrásokat tervez fordítani energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a későbbiekben ez kiterjedhet a középületek korszerűsítésére is.

Például Várpalota felsővárosi részének családi házai is érintettek lehetnek a programban
Várpalota felsővárosi részének családi házai is érintettek lehetnek a programban
Fotó: Benkő Péter/Napló

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!