Újra megnyílt a méhes ház

2024.05.20. 12:00

Nem csak a mézet köszönhetjük nekik

Újra megnyitotta kapuit Csali Tibor és családja apiterápiás, méhes háza.

Tóth B. Zsuzsa

A tavalyi nyílt nap után idén is a népszerű programmal indítottak Csaliék, hogy minél többen megismerhessék a különös gyógymódot. 

Csali Tibor és családja többféle mézet készít, népszerűek a különféle ízesítésű mézek is 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Lesencefalu és Nemesvita határában álló apiterápiás ház különféle egészségügyi problémák megoldásában segít. Az apiterápia során ugyanis a méhek biztonságos közelségében relaxálva lehet gyógyulni a faházban, belélegezve a kaptárak jótékony levegőjét. A pihenni, gyógyulni vágyók a méhekkel nem találkoznak, de hallják és érzik a kaptárak zsongását. A méhek környezetében a levegő és a rezgések a legmegnyugtatóbb és frissítőbb fizikai és szellemi állapot elérésében is segítenek. 

A tavaly nyílt méhes házat az eltelt idő alatt sokan megismerték, többen visszatérők, és családtagjaikat, ismerőseiket is magukkal viszik egy-egy alkalomra. A nyolc éve méhészkedő tartó Csali Tibor és családja, valamint Bross Péter, az Országos Magyar Méhész Egyesület elnöke és Antal István, a székesfehérvári apiterápiás ház tulajdonosa  a nyílt napon mindenkit megismertetett a terápiával kapcsolatos tudnivalókkal. Amint azt elmondták, a méhkaptárakat rejtő faházban teljes biztonságban tölthet mindenki néhány órát akár heti több alkalommal annak érdekében, hogy különféle egészségügyi problémákra gyógyírt találjanak. 

Csali Tibor az apiterápiás házban mutatja, hogy a kaptárak zümmögését, illatát biztonságban élvezheti mindenki a házban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az apiterápia, azaz a méhek zümmögése által keltett rezgés és a kaptárak illata segít gyógyulni számos betegségből. Például Oroszországban és Ukrajnában allergiát, asztmát gyógyítanak apiterápiával, amely elmulasztja a migrént, többek között vért pezsdít, a vérnyomást és a sztrók tüneteit csökkenti, megoldást kínál a légzési és alvási zavarokra, fejleszti a gyerekek beszédfejlődését, kognitív képességét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában