legyen nyugodt az ünnep!

2017.11.29. 12:45

Csak a gyertya égjen, ne a lakás – jó tanácsok a tűzoltóktól

Az elmúlt évek statisztikai adatai tükrében elmondható, hogy Veszprém megyében a lakosság körültekintő és tudatos magatartásának köszönhetően nem növekszik a lakástüzek száma az ünnepi időszakban. Tegyünk érte idén is, hogy mindenkinek nyugodt legyen az ünnep.

A megfelelő biztonsági szabályok betartásával a lakástüzek és az ebből fakadó tragédiák elkerülhetők – hívja fel rá a figyelmet a katasztrófavédelem. Az emberek többségének az ünnepi készülődés időszakáról nem a veszély jut eszébe, pedig az advent és a karácsony idején jelentősen megnő egy káresemény bekövetkezésének kockázata. A magukra hagyott égő gyertyák, az adventi koszorúk és csillagszórók is veszélyeket rejthetnek.

A tűzesetek kiváltó oka lehet még az is, ha az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy felügyelet nélkül hagyják. Fontos hogy az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig nem éghető, hőszigetelő alátétre tegyük és a gyertyák, mécsesek nem éghető tartóban legyenek. Az adventi koszorúk könnyen meggyulladhatnak az égő gyertyától. Egy pillanat is elegendő ahhoz, hogy lángba boruljon az ünnepi dísz, amelyről könnyen továbbterjed a tűz a lakás többi részére. Ma már a gyertyák könnyedén helyettesíthetők LED mécsesekkel is, ezek sokkal biztonságosabbak.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat ne hagyják felügyelet nélkül! Mindig tartsák szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!