szabadlábon

2018.07.25. 17:40

Cozma-gyilkosság: Sztojka Iván elhagyhatta a börtönt

Tudomásom van róla, hogy elhagyhatta a napokban a szombathelyi börtönt Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja – erősítette meg értesülésünket Helmeczy László, Marian Cozma családjának ügyvédje. Sztojkát 13 évre ítélte a Kúria, kilenc év öt hónapot ült.

Kovács Erika

Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja (jobbra) a tárgyaláson. Jóval korábban szabadulhatott Fotók: archív

Helmeczy László ügyvéd szerint idő előtt akkor van lehetőség feltételes szabadulásra, ha a fogvatartott betartja az intézet rendjét, megfelelő magatartást tanúsít. A feltételes szabadlábra helyezésről az intézet parancsnoka javaslatára a büntetés-végrehajtási bíró dönt. A felügyelet azt jelenti, hogy időközönként jelentkeznie kell pártfogójánál.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy Marian Cozma családja megdöbbent a hír hallatán, miszerint Sztojka jóval korábban szabadult. A szülők beleroppantak a történtekbe, egészségük megromlott, mindemellett rendkívül nehéz anyagi körülmények között élnek. A bíróság több mint 210 millió forint anyagi és nem anyagi kártérítést ítélt meg nekik, de ebből a pénzből még egy fillért sem kaptak, mert a tetemes bűnügyi költség kiegyenlítése az elsődleges.

Sztojka Iván, a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja (jobbra) a tárgyaláson. Jóval korábban szabadulhatott Fotók: archív

Korábban megírtuk, Marian Cozmát, a veszprémi kézilabdacsapat beállóját 2009. február 8-án késelték halálra Veszprémben egy szórakozóhelynél. A 26 éves román válogatott kézilabdázót a bíróság szerint Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven. Sztojka 2009. február 12-én adta fel magát, amikor előzetesbe került. Sztojka Ivánt harmadrendű vádlottként először 20 év fegyházra ítélték, de másodfokon csak nyolc évet kapott testi sértés kísérletéért, a Kúria 2012-ben, jogerősen 13 évre ítélte. A bíróság szerint abban, hogy Raffael Sándor – aki 18 év börtönt kapott – meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt, mivel ő is rátámadt. Ezt az állítást Sztojka védői és ő maga is mindvégig tagadta, egyik védője ismertetett több olyan vallomást is, amelyek szerint Sztojka nem ment ki az utcára Marian Cozma után, hanem felfutott a tetőtérbe. Németh Győző másodrendű vádlottat szintén 18 év börtönbüntetésre ítélték. Megkerestük Sztojka Iván egyik védőjét, de nem kívánt nyilatkozni, ahogy családja sem.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztálya Sztojka Iván szabadulását érintő kérdésünkre azt közölte, a büntetés-végrehajtás szervezeténél levő, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így a kérdésre sajnos nem állt módjukban tájékoztatást adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!