vádemelés

2019.10.02. 08:59

Lebukott a pápai, furfangos tévés csaló

Vádat emelt a Pápai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt egy 38 éves, helybeli férfival szemben.

Kovács Erika

Az illető 2016-ban úgy jutott televíziós szolgáltatáshoz, hogy kitalált személyek nevében telefonon, úgynevezett hangos szerződéseket kötött az egyik műholdas tévészolgáltatóval, majd anélkül, hogy az előfizetési díjat kifizette volna, a szolgáltatásokat értékesítette, illetve több beltéri egységet a későbbi eladás miatt megtartott, tudtuk meg Gulyás Ildikó megyei főügyészség szóvivőtől.

A vádirat szerint a bűncselekményben a férfi felesége, aki szintén vádlottja az ügynek, valamint az ismeretlenül maradt emberek is részt vettek. A férfi kihasználta, hogy a megrendelt beltéri egység, és tv kártya leszállítása után a szerződés telefonon keresztül úgy is létrejöhet, hogy a megrendelő személyazonosságát a szolgáltató nem ellenőrzi. Másfelől a beltéri egységeket megvásárlók addig ingyen hozzáférhetnek a szolgáltatáshoz, amíg a fizetetlen számlák miatt a szolgáltató nem bontja fel a szerződést.

A szolgáltatások telepítését a megyében egy külön vállalkozás munkatársai végezték, akiktől a férfi a kiszálláskor nem kérte, hogy szereljenek. Azt mondta, sok rokona, ismerőse él külföldön, akik szeretnének magyar televíziós csatornákat nézni, nekik küldi a beltéri egységeket, és a szerződést is ők kötik meg. Ezután a férfi, illetve társai a megrendelőlapon megadott fiktív személyi adatokkal egyezően nyilatkoztak a hangos szerződések megkötésekor, majd a férfi közölte, aktívak a szolgáltatások. Majd eladta a beltéri egységek egy részét, a többit később akarta értékesíteni.

A telefonos szerződéskötéskor a személyi adatokról külön nyilvántartást vezetett, és ezekkel adta le a megrendeléseket. A férfi mindezzel közel egy millió 800 ezer forintos kárt okozott a szolgáltatónak, amelyből számos beltéri egység lefoglalásával, mintegy 650 ezer forint megtérült. A felesége által kötött szerződésekkel 385 ezer forint kár keletkezett, amelyből 172 ezer forint megtérült. A járási ügyészség a többszörös visszaesőnek minősülő férfival szemben fegyházbüntetést, feleségével szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a Pápai Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!