A rendőrség a lakosság segítségét kérte

2020.11.06. 15:21

Veszprémi ékszerbolt rablás: megszólalt a szemtanú, menekülést javasolt a pszichológus

Úgy tűnt, hogy rombolni jöttek inkább, mint rabolni, ezt mondta egy szemtanú a minapi, veszprémi ékszerbolt rablásról.

Kovács Erika

Fotó: Rendőrség

A pszichológus azonnali menekülését javasolt, ha nincs fegyver az elkövetőknél. Ha igen, más a helyzet. A rendőrség a lakosság segítségét kérte.

-Láttam, hogy többen is szélsebesen jöttek az üzlethez, de nem kiabáltak semmit. Először nem gondoltam rosszra, mondta névtelenül egy szemtanú, majd így folytatta, amikor meghallotta az üveg csörömpölést, miután az elkövetők betörték az ékszerbolt vitrinjeit, már azt látta, szaladtak is kifelé, és futott a tulajdonos is, aki azt kiabálta, hogy kirabolták. -Mire felocsúdtunk, már vége is volt az egésznek, fogalmazott az illető. Ő úgy tudja, hogy az elkövetők beszaladtak az erdőbe. Azt is látta, hogy az élelmiszerüzletben villámgyorsan a raktárba menekültek a vevők. A szemtanú úgy vélte, inkább a rombolás miatt mentek az elkövetők, akik tudomása szerint kevés ékszert vittek el.

A Jutasi úti élelmiszerüzletben levő ékszerboltot verték rommá ismeretlenek szerdán, kora este
Fotó: Rendőrség

Végh József kriminálpszichológus azt tanácsolta, ha nincs fegyver az elkövetőknél, akkor, amint csak lehet, azonnal menekülni kell a helyszínről, mert lehetséges, hogy később már nehéz lesz, és nem szabad szembeszállni velük. Amint kijut az ember biztonságos helyre, azonnal hívja a rendőrséget, illetve a 112-es segélyhívót.

Ha fegyver van az elkövetőknél, akkor azt kell tenni, amit mondanak, mert a magas stressz miatt nem tudnak mindenre figyelni.

Ha például azt kérik, mindenki maradjon a helyén, akkor maradni kell, nem szabad mozogni; a fegyvert megfélemlítésre viszik magukkal, nem az ölés miatt. Aki helyesen viselkedik, és azt teszi, amit az elkövetők kérnek, az életben marad. A megtámadottaknál is nagy stressz alakul ki, amitől leblokkolhatnak, és így nem mindig értik meg, mit követelnek tőlük. Amit az elkövetők kérnek, azt azonnal oda kell adni nekik, mert mindent lehet pótolni, de az életet nem.

A történtekről korábban megírtuk, egy rablóbanda rommá törte a veszprémi Jutasi úti Spar üzlet ékszerboltját november 4-én, szerdán kora este. Aradi-Pogány Virág megyei rendőrségi sajtószóvivő akkor elmondta: ismeretlen elkövetők mentek be egy veszprémi ékszerüzletbe, ahol bántalmazták az eladót, betörték az az üvegvitrint, elvitték az ékszereket, majd elmenekültek.

A Veszprémi Rendőrkapitányság nagy erőkkel megkezdte az elkövetők felkutatását. A rendőrség pénteken közölte, az ügyben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást. Az elkövetők szerszámokkal betörték az ékszer­üzlet üvegvitrinjeit, és több millió forint értékű ékszert vittek el, amit rögzített az üzlet kamerája, és ezt lehet látni a rendőrség honlapján.

A rendőrség kéri, hogy aki tud valamit az elkövetőkről, mondja el a veszprémi rendőrségen, hívja a 06(88)428-022-es vagy a 06(80)555-111-es számot, illetve a 112-es segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!