fegyházbüntetés várhat rá

2021.02.26. 16:00

Aranyláncot tépett ki nők nyakából Várpalotán, vádat emeltek ellene

Kétrendbeli minősített rablás, valamint lopás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 28 éves férfival szemben, aki 2020 augusztusában három nő nyakából próbálta kitépni az arany nyakláncot Várpalotán, ám mindegyik esetben csak a medált sikerült megszereznie.

A vádirat szerint az elkövető először 2020. augusztus 19-én délelőtt egy 69 éves, az utcán gyalogosan közlekedő asszonyhoz lépett oda, és azzal a felkiáltással, hogy a lánc az ő anyjáé, megkísérelte elvenni a nyakláncát – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. A sértett észlelve a férfi szándékát, próbálta megakadályozni a lopást, megfogta az ékszerét, így a vádlott az elszakadt láncról csak a 34 ezer forintot érő medált tudta elvenni, amellyel azután elszaladt.

Az elkövető három nappal később, az esti órákban egy utcai padon ülő, és szintén aranyláncot viselő nőre figyelt fel, s az ő nyakából is megpróbálta kitépni az ékszert. A lánc ez esetben is elszakadt, de azt a sértett meg tudta védeni, ám a rajta lévő 117 ezer forint értékű medált a vádlott megszerezte, s elfutott vele a helyszínről.

A vádlott augusztus 25-én délután egy 81 éves, ugyancsak egy köztéri padon ülő nőt szemelt ki, hogy nyakláncát megszerezze. Hátulról közelítette meg a sértettet, akinek kezei az ölében lévő táskáján pihentek. A férfi hirtelen az asszony ölébe feküdt, mellyel a sértett kezeit leszorította, s ezzel mozgásképtelenné tette, majd a lánchoz kapott. Az ékszer kapcsa azonban kinyílt, s így a vádlott ismét csak a láncról lecsúszó 38 ezer forintot érő medált tudta megszerezni.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő, visszaesőnek minősülő elkövetővel szemben fegyházbüntetés kiszabását és a közügyek gyakorlásától történő eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak azzal, hogy az előkészítő ülésen történő beismerése és a tárgyalásról történő lemondása esetén 7 év 6 hónap fegyházbüntetést szabjon ki vele szemben, illetve 8 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!