bíróság

2021.04.20. 17:30

Jogerősen végrehajtandó börtönre ítélték a veszprémi állatkínzót

Tíz hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Veszprémi Járásbíróság a 24 éves veszprémi férfit, aki olyan rossz körülmények között tartotta a kutyáját, hogy kilátszottak az eb bordái és a húsába ékelődött a lánca. Az ítéletet másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék, így az jogerős, közölte lapunkkal a törvényszék sajtóosztálya kedden.

Kovács Erika

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

A bíróság szerint a férfi veszprémi házánál 2019 óta tartott egy nőstény németjuhász kutyát mindössze egyméteres láncon, és nem gondoskodott az állat megfelelő ellátásáról sem. A férfinél 2019 novemberében tartott helyszíni szemlén az illetékesek látták, hogy kilátszottak a kutya bordái, a lánc a húsába ékelődött, amely durva sebet okozott neki. A férfi semmilyen menedéket sem biztosított, ezért elkobozták tőle az állatot. Az ügyben az ügyészség tárgyalás mellőzésével büntetővégzést indítványozott, amelyben felfüggesztett szabadságvesztést kért.

Egy fához kikötve, a szabad ég alatt, nyakába belenőtt lánccal, sebesen szenvedett a kutya Veszprém-Csatárhegyen. Gazdája végrehajtandó börtönt kapott a kegyetlen bánásmódért
Fotó: Rendőrség

A bíróság a vádirat alapján viszont úgy látta, az ügy megítélése nem egyszerű, és tárgyalás nélkül a büntetés célja nem érhető el, ezért eltérően az indítványtól, előkészítő ülést tűzött ki. A férfi az ülésen csak részben ismerte el a bűncselekményt, azzal védekezett, hogy nem állt szándékában az állatnak szenvedést okozni, és tudatlansága miatt nem látta el megfelelően az ebet. Védekezését a bizonyítékok cáfolták, ugyanis a kutya folyamatosan nyüszített, így jelezte a fájdalmait, amiket mások is hallottak. A bíróság a bizonyítás alapján megállapította a férfi bűnösségét, és 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és egy évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság álláspontja szerint a vádlott a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amelyre figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés alkalmas.

Erőtlenül feküdt a gyönyörű németjuhász az állatorvosi rendelőben, ahol altatásban varrta össze a sebet az orvos a nyakán, mert a lánc belenőtt az állat húsába Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

A vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljárt Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett.

A Veszprém-Csatárhegyen történt borzalomról helyszíni riportban 2019. december 3-án megírtuk, a kutya egy fához kikötve szenvedett, maga alá végezte dolgát, utolsó pillanatban mentették meg. A gazdája névtelenül elmondta, nyáron fogadták be a kóbor ebet.

Fotó: Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány

Az állatorvos altatásban távolította el a kutya nyakáról a láncot, bevarrta a sebet, gyógyszereket adott neki. Szerinte napok múlva elpusztulhatott volna a borzalmas körülmények miatt. Megtudtuk, a kutyának nem volt chipje, nem kapott oltást, féreghajtót. Néhány szelet száraz kenyeret dobtak ki neki a sárba, azt eszegette. A németjuhászt állatmentők vették magukhoz.

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/lesovanyodott-vonyito-kutyat-mentettek-ki-csatarhegyrol-3208710/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!