Embertelen körülmények között

2021.12.22. 13:00

Negyven migránst szállított a Devecsernél elfogott embercsempész - letartóztatták

A Veszprém Megyei Főügyészség indítványára letartóztatását rendelte el a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója annak a 38 éves szerb állampolgárnak, akit a rendőrök 2021. december 17-én reggel Devecsernél fogtak el, miközben egy kisteherautóval 40 migránst szállított a déli határtól Ausztria irányába.

Forrás: Shutterstock

A megalapozott gyanú szerint a férfi hajnalban érkezett a déli országhatárhoz, hogy egy előre egyeztetett helyen felvegye a szerb–magyar határt előzőleg illegálisan átlépő embereket, és őket a határátlépéshez szükséges okmányok nélkül, a Nyugat-Európába történő továbbjutásukat segítve, Ausztriába szállítsa - írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség. 

A gyanúsított a gépkocsijába 19 magát pakisztáninak, 20 afgánnak és egy indiainak valló migránst vett fel, akiket a Devecsernél történt igazoltatásukig, mintegy három órán keresztül a szűk rakterű járműben összezsúfolva, megfelelő szellőzés és víz nélkül szállított. 

Az illegális határátlépők közül az út során többen elájultak, szomjukat pedig a gépkocsi fémszerkezetére lecsapódott párából próbálták oltani, 

miközben a gyanúsítottal nem tudtak kommunikálni, mert a vezetőfülke és raktér közötti plexiablak el volt sötétítve. 

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt kihallgatott gyanúsított letartóztatását a nyomozási bíró egy hónapra elrendelte, a végzés végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!