Közokirathamisítás

2022.05.25. 19:08

Hamis román jogosítvánnyal szerzett magyar vezetői engedélyt

Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 34 éves román állampolgárral szemben, aki egy román vezetői engedély alapján készült hamisítvánnyal igazolta a magyar vezetői engedélyre való jogosultságát, amelyet ki is állítottak a részére.

Veszprém Megyei Főügyészség

A vádirat szerint az elkövető 2020. december 2-án a Várpalotai Járási Hivatal egyik  kormányablakánál átadta a nevére szóló, kommersz papíralapú kártyára, színes  tintasugaras nyomtatással készített, s így teljes hamisítványnak minősülő román vezetői  engedélyt, annak érdekében, hogy ezzel a magyar vezetői engedély kiállítására való  jogosultságát igazolja.  

A közlekedési hatóságnál nem vették észre, hogy az irat hamisítvány, ezért a vádlott részére  a vezetői engedélyt kiállították.  

A Belügyminisztérium illetékes osztályán utóbb azonban észlelték, hogy az elkövető által  felhasznált vezetői engedély hamis, és intézkedtek a magyar jogosítvány bevonásáról,  amelyet a nyomozó hatóság azután lefoglalt. 

Miután a vádlott közúti járművezetésre ténylegesen nem jogosult, a cselekménye révén a  közhiteles közlekedési nyilvántartásba valótlan adatok kerültek, amelyet a törvény külön is  büntetni rendel, ezért a férfinak kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.  

Az ügyészség a vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és abban  pénzbüntetés kiszabását, valamint a vádlott által felhasznált hamisítvány elkobzását  indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!