Tűzoltók

2022.10.11. 19:00

Tragikus mérleg: kilenc hónap alatt 219 lakástűz – 21 sérült és egy halott Veszprém megyében

Csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon idén szeptember végéig. A lakástüzekben 443 ember megsérült, többségük füstmérgezést szenvedett. 58 emberen már nem lehetett segíteni. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt. Veszprém megyében egy esetben követelt életet a tűz, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Egy élet munkája veszett oda. Teljesen kiégett egy idős asszony háza idén Devecserben Fotó: archív/Kovács Erika

Azt mondták, leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be. Veszprém megyében a tűzoltók az égő épületekből 59 embert mentettek ki, 21-en sérültek meg, egy ember elhunyt. Égő épületekhez 380 tűzoltó jármű vonult, és a megyében 3487 négyzetméternyi terület égett le. 61 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálószobában, tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza, hét épület oltásakor gázpalackok nehezítették a munkát. 

A katasztrófavédelem kiemelte, legbiztonságosabb, ha úgy vágunk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközt, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményt. Magánszemélynek ingyenes a kéményseprés, de a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetés kell. Ezt a katasztrófavédelem oldalán vagy a 1818-as hívószámon, a 9-es és 1-es menüponton lehet megtenni. Hibás vagy szabálytalan kémény működtetésekor kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés történhet. Szeptember végéig 48 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, de szerencsére senki nem szenvedett szén-monoxid-mérgezést. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!