Állatkínzás

2023.02.08. 11:30

A kutyákat láncra kötötte, a macskákat bezárta, majd elköltözött a Somló környéki nő

A Veszprém Vármegyei Főügyészség kedvtelési célú állattartástól eltiltás érdekében perli azt a 33 éves nőt, aki 2021 októberében az egyik Somló környéki faluban két kutyát és öt macskát hagyott láncra kötve, illetve egy melléképületbe bezárva, amikor elköltözött a lakóhelyéről.

Veszprém Vármegyei Főügyészség

Illusztráció

Forrás: pixabay.com

Az elkövető az egyik kutyáját három, a másikat másfél méteres láncon tartotta a házának udvarán úgy, hogy az egyik állat az időjárás viszontagságai elől egy melléképületbe, a másik pedig csak egy elfektetett fémhordóba tudott behúzódni.

A nő tavaly októberben a visszatérés szándéka nélkül egy másik Veszprém megyei településre költözött, a kutyákat pedig láncra verve hagyta, anélkül, hogy az élelmezésükről, itatásukról, felügyeletükről gondoskodott volna.

A vádlott ezen túl az elköltözésekor az egyik melléképületbe bezárt öt macskát úgy, hogy azok élelmezéséről, itatásáról nem gondoskodott, s az állatok ki sem tudtak jönni az épületből.

Az elhagyott és sovány állatokra végül állampolgári bejelentés alapján négy nappal később találtak rá.

Az Ajkai Járásbíróság a tárgyalás mellőzésével meghozott jogerős büntetővégzésében állatkínzás vétsége miatt felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a terhelttel szemben. A nő nem mutatott az állattartással járó felelősségtudatot, felelőtlen, közönyös, az állatvédelmi szabályokat súlyosan sértő magatartást tanúsított, amely akár arra is alkalmas lett volna, hogy az állatok pusztulásához vezessen. Az ügyészség ezért élve azzal a jogával, hogy az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén a tevékenységtől való eltiltás iránt keresetet indíthat, kérte a bíróságot, hogy a nőt két évre tiltsa el a kedvtelésből történő állattartástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!