Sikertelen fellebbezés után

2023.05.26. 12:00

Négy év fogházbüntetést kapott a pénzmosást elkövető ügyvéd

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a Győri Ítélőtábla helybenhagyta annak az ügyvédnek a büntetését, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében.

A jogerős ítéleti tényállás szerint az ügyvéd foglalkozású férfi 2020. évben fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget. A társai által elkövetett ún. „számlaeltérítéses” csalásból eredő pénzösszegeket ezen cégek bankszámlájára utalták. A társak ezt követően a pénzt fiktív jogcímeket megadva további számlákra utalták, majd készpénzben felvették.

A férfi abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az 51 millió forintot felvette, és az egyik társának átadta. Az ügyvéd a közreműködéséért 1,7 millió forintot kapott. 

Pénzmosásnak minősül, ha valaki, általa is tudottan, más által elkövetett bűncselekményből származó dolgot (pénzt) harmadik személynek megszerez. Súlyosabban büntetendő, ha ügyvéd követi el. 

A Veszprémi Törvényszék előkészítő ülésen a férfi bűnösségét megállapította, és vele szemben 4 év fogházbüntetést, 200 ezer forint pénzbüntetést, 4 év közügyektől eltiltást és 4 év ügyvédi foglalkozástól eltiltást szabott ki. 

Az ítélet ellen a férfi és a védője enyhítés érdekében fellebbeztek. 

A másodfokú bíróság a 2023. május 25-én kihirdetett ítéletében a fellebbviteli főügyészség álláspontjával értett egyet, a büntetést nem enyhítette - írja közleményében a Győri Fellebbviteli Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!