Vádemelés

2023.10.11. 09:09

Súlyos balesetet okozott a Bakonyban, aztán cserbenhagyta gerincsérült utasát

Maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának súlyosabban minősülő esete miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 29 éves férfival szemben, aki miután balesetet okozott, egy másik utastársával együtt a baleset sérültjét hátrahagyta, és csak mintegy tíz perc múlva tért vissza a helyszínre. Távozása miatt a 31 éves társának is felelnie kell a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt.

Forrás: ügyészség

A vádirat szerint a 29 éves elkövető forgalomból kivont személygépkocsival közlekedett a Bakony egyik forgalom elől elzárt magánútján, miközben mellette a vádlott-társa, a jobb hátsó ülésen pedig a sértett utazott. Biztonsági övet egyikük sem használt. 

A férfi nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg a jármű sebességét, ezért megcsúszott, és az útról lesodródva egy út melletti kerítésoszlopnak ütközött. 

A baleset következtében a jobb hátsó ülésen utazó férfi olyan súlyos gerincsérülést szenvedett, hogy megmozdulni is alig tudott, miközben telefonja a kitört ablakon keresztül kirepült a gépkocsiból. 

A 31 éves elkövető ekkor kiszállt a járműből, felvette a mobiltelefont, és azt a sértett kérése ellenére nem akarta visszaadni, illetve társával együtt segítséget sem akartak hívni, mivel jogosítvány híján tartottak tőle, hogy bajba kerülnek.

A vádlott végül visszaadta a telefont a sérült férfinak, azonban segítséget nem nyújtottak neki, és a hatóságok értesítése nélkül magára hagyták. A sértett a nagy fájdalmai közepette nehezen, de végül fel tudta hívni a 112-es segélyhívót.  

A járművet vezető férfi mintegy tíz perccel később mégis visszatért, hogy a mentősöknek megmutassa, merre található a sértett. Cselekménye ugyanakkor a társáénál súlyosabban minősül, mert olyan személyt hagyott segítség nélkül, aki az általa okozott veszélyhelyzetben sérült meg. 

Az ügyészség a büntetett előéletű és cselekményét visszaesőként elkövető 29 éves férfival szemben ezért börtönbüntetés kiszabására és a közügyek gyakorlásától történő eltiltására tett indítványt, míg a társával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta - írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!