Banki ügyintézőnek adták ki magukat

2023.10.12. 08:43

Többmilliós kárt okoztak a sértetteknek - telefonos csalókat tartóztatott le a bíróság

Öt, telefonos csalásokban közreműködő férfit tartóztatott le a bíróság a Veszprémi Járási Ügyészség indítványa alapján - olvasható a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleményében.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság által folyatott nyomozás adatai szerint a 19 és 46 év közötti férfiak – közöttük két ukrán állampolgár – 2023 júniusa és októbere között olyan csalásokban vett részt, melyek során ismeretlen személyek, magukat banki ügyintézőnek kiadva, azzal a hamis történettel hívták fel az ország különböző pontjain élő sértetteket, hogy a bankszámlájukon gyanús tranzakciókat észlelnek. Ezután azzal az ürüggyel, hogy a károkozás elhárításához a közbelépésük szükséges, a sértettekkel olyan alkalmazást telepíttettek a számítástechnikai eszközeikre, melynek révén hozzáfértek a bankszámlájukhoz. Röviddel ezt követően milliós összegeket utaltak el a sértettek számláiról a gyanúsítottak által beszervezett személyek számlájára, akik a számláikat a rendelkezésükre bocsátották, s melyekről a gyanúsítottak készpénzben azonnal fel is vették a csalással szerzett összeget, majd miután minden résztvevő megkapta a saját jussát a közreműködésért, azt továbbították a csalás fő szervezőinek. 

A nyomozás eddig kilenc sértett sérelmére elkövetett információs rendszer felhasználásával elkövetett csalást azonosított a gyanúsítottak terhére, az okozott kár sértettenként másfél millió forinttól 42 millió forintig terjed. 

Az ügyészség a szökés veszélyének, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében indítványozta az öt gyanúsított letartóztatását, melyet a Veszprémi Járásbíróság egy hónapra elrendelt. A végzés két gyanúsított esetében már végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!