Csalás

2023.11.13. 14:00

Babakocsit akart eladni, két milliót bukott az ajkai férfi

Az eladóknak is óvatosnak kell lenniük az online piactereken!

Veol.hu

Egy 48 éves ajkai férfi babakocsit hirdetett egy erre szakosodott weboldalon. A jelentkező vevő egy e-mailt küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat egy ismert futárszolgálaton keresztül fogja átutalni, illetve a termék szállítását is ők fogják végezni. Az e-mailben megadott egy linket is az ügyintézéshez. Ez a link a futárszolgálat weboldalára kísértetiesen hasonlító felületre navigálta az eladót, ahol ki is töltötte az űrlapot a kért bankkártyaadatokkal, majd várta a vételár átutalását. Sajnos azonban nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést a bankjától, hanem arról, hogy számlájáról közel 2 millió forintot emeltek le ismeretlenek.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó (mert például csomagküldéssel megpróbálhatják rászedni)!
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie! Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét, de – kizárólag belföldi forintátutalások esetében – már arra is van lehetőség, hogy ún. másodlagos azonosítókat, például az e-mail-címünket használjuk a pénzfogadáshoz. 
  • Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználói fiókja azonosítóit, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  • Soha ne kattintson e-mailben, üzenetben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket! A webes bejelentkezések címeit inkább kézzel gépelje be, vagy használja a böngésző „Kedvencek” közé elmentett linket, illetve a hivatalos banki oldalt!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint észreveszi, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet a bankjánál, és tegyen feljelentést! - írja a police.hu.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!