Új munkacsoport létrehozásával újítanák meg a koncepciót

2024.01.22. 18:43

Járjunk a bűnözők előtt – az online-térben is!

Múlt hét csütörtökön ülésezett Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlésének Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottsága, ahol döntöttek a megyeszékhely közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciójának megújításáról, s tervezik kiegészíteni azt egy igen aktuális, az online-térben elkövetett bűncselekmények megelőzésével kapcsolatos ponttal.

Benkő Péter

Pálinkás Roland önkormányzati képviselő, a bizottság elnöke elmondta, a város rendelkezik ilyen stratégiával, mely a 2016-tól 2025-ig terjedő időszakra készült, tehát időszerű annak megújítása. Az aktualizálás érinti a közlekedésszervezési, a hagyományos bűnmegelőzési témákat ugyanúgy, mint az idősek és a fiatalkorúak helyzetét, a hagyományos típusú bűnelkövetéseket. Mindezt kiegészítenék az online-bűnmegelőzés témakörével. A bizottság az ülésén arról döntött, javaslatot tesz a közgyűlésnek egy munkacsoport megalakítására, mely várhatóan a februári közgyűlés döntésével jön létre.

A munkacsoportnak – mely a tervek szerint havonta ülésezik majd állandó és témák szerint meghívott tagokkal – lesz a feladata a koncepció megújítása. Az állandó tagok között számítanak a rendőrség, a polgárőr szervezetek, a közterület-felügyelet képviselőire és természetesen a bizottság tagjaira.

Pálinkás Roland elmondta, egy olyan stratégiai dokumentum lefektetése a céljuk, mely Veszprém életének mindennapjait szolgálja. Kiemelten kívánják abban kezelni az online-térben elkövetett bűncselekményeket, hiszen a bűnözői szokások átalakultak, a bűnesetek fele ma már ilyen típusú, és jóval nagyobb károkat okoz, akár a teljes vagyonától megszabadíthatja a figyelmetlen áldozatot. Óriási szerepe van itt a megelőzésnek, a tudatosításnak, felvilágosításnak, ebben pedig az önkormányzatnak is jelentősebb szerepet kell vállalnia, a bűnözői trendek átalakulását követni kell a bűnmegelőzési trendek átalakításával. Hozzátette, országos és helyi szinten is szükség lenne minél több szemléletformáló kampányra.

Kérdésünkre válaszolva a bizottsági elnök elmondta, az online-bűnözés ma már szinte mindenkit érint, kissé védettebb helyzetben vannak az idősek, viszont a fiatalok intenzív internetes tevékenysége hatalmas kitettséget jelent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!