Figyelem!

2024.02.27. 09:18

Tapolcán is lecsaptak a telefonos csalók

Bankbiztonsági szakemberként hívták fel az 57 éves tapolcai sértettet.

Veol.hu

A diákoknak az iskolában ki kell kapcsolniuk a telefont

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Egy ismeretlen azzal a hivatkozással hívta fel a nőt, hogy a bankszámláin gyanús tevékenységet észleltek. A magát bankbiztonsági szakembernek kiadó férfi arról tájékoztatta a sértettet, hogy egy speciális vírusírtóval a külső hozzáférés elérhetetlenné válik. Az AnyDesk nevű alkalmazás telepítésével aztán a nő a számláin levő összegeket átutalta a „biztonsági” számlákra - írja a police.hu.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A pénzintézetnek elég a név, a születési hely és idő, esetleg a lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a számla-, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor látnia kell az adatsort, és választ tud adni.
  • A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a beszélgetést, és a bankkártyája hátoldalán lévő hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és a bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
  • Ne töltsön le semmilyen programot egy „telefonos ügyintéző” javaslatára!
  • Legyen a számítógépen és a telefonon aktív, az üzeneteket, a letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!