Tisztességtelen feltételek

2024.03.08. 09:00

Eredményes ügyészi fellépés a fogyasztók érdekében

Eredményesen perelt perelt a Veszprém Vármegyei Főügyészség a fogyasztók érdekeit sértő általános szerződési feltételek miatt egy csomagok szállításával foglalkozó céget a Veszprémi Törvényszéken – közölte a törvényszék sajtóosztálya.

Kovács Erika

A törvényszék az előzményekről kifejtette, a veszprémi vállalkozás több ismert futárszolgálat ajánlatát teszi közzé a weboldalán, hogy a megrendelő ezeket összehasonlítva a legkedvezőbb szolgáltatást tudja kiválasztani. Ezután a cég felveszi a kapcsolatot a kiválasztott partnerrel, és a fogyasztó által megadott adatok alapján megrendeli a futárpostai szállítást. A főügyészség a fogyasztók védelméért megvizsgálta a vállalkozás weboldalán közzétett általános szerződési feltételeket, melyek elfogadás után anélkül válnak a szerződés részévé, hogy azokat a fogyasztóval előzetesen megtárgyalták volna. Az ügyészség az általános szerződési feltételek több pontját is tisztességtelennek találta, mert azok a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket egyoldalúan, indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg. 

Keresetlevelében a fogyasztói jogokat sértőnek, tisztességtelennek értékelte, hogy a vállalkozás az ügyfél bármilyen igényénél előre kizárja a kártérítési felelősségét és helytállási kötelezettségét. Az általános szerződési feltételek a fogyasztókra nézve egyoldalúan hátrányos határidőt állapítanak meg a kárigény érvényesítésekor, valamint indokolatlan követelményt állítanak a kár bejelentésekor az ügyfél elé azzal, hogy a küldemény értéke kizárólag számlával igazolva fogadható el, amely használt holmi feladásánál nem állhat rendelkezésre. Ezen túl az általános szerződési feltételek ellentmondásos tájékoztatást adnak, és az ügyfélre hátrányos kikötést tartalmaznak akkor, ha probléma vagy kár felmerülésekor az ügyfél közvetlenül a fuvarozást végző céghez fordul. Nem egyértelmű a fogyasztó fizetési késedelmére megjelölt kamat mértéke sem. A főügyészség keresetében a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítását kérte, melynek a törvényszék helyt adott. Jogerős ítéletében a bíróság megállapította, hogy a keresetlevél benyújtásáig teljesített szerződések kivételével a tisztességtelen feltételeket a vállalkozó nem alkalmazhatja. Az alperesnek ezen túlmenően az ítéletről saját költségén közleményt is ki kell tennie a saját és egy országos hírportál honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!