Ítélet

2024.04.02. 16:00

Szabálytalanul előzött, két motoros halálát okozta

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 25 éves nővel szemben, aki 2022 júliusában Győr felől Veszprém irányába haladva egy szabálytalan előzéssel két motoros halálát okozta.

Forrás: Pixabay-illusztráció

A vádirat szerint az elkövető a dél körüli órákban egy összefüggő kocsisor harmadik tagjaként 70-80 kilométer/órás sebességgel közlekedett személygépkocsijával, amikor egy hosszú, egyenes és belátható útszakaszon az előtte haladó két másik személyautó előzésébe kezdett.

Ugyanebben az időben a szemközti forgalmi sávban két motoros közlekedett egymás mögött, Veszprém felől Győr irányába tartva.

A vádlott az előzés során a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, és ezért későn, már az elöl haladó gépkocsi előzését is megkezdve észlelte csak a szemközti sávban közeledő motorosokat. Ekkor a saját forgalmi sávjába történő visszatérés érdekében hirtelen kormánymozdulattal jobbra kormányzott, melynek következtében elvesztette uralmát a jármű felett, sodródni kezdett, majd 90 kilométer/óra körüli sebességgel áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol tovább sodródott.

Az elöl haladó motoros nem tudta elkerülni a balesetet, és 86-90 kilométer/órás sebességgel a bal oldali forgalmi sáv bal szélén sodródó gépkocsi jobb elülső oldalának ütközött, és a motorról lerepülve a jobb oldali forgalmi sávba zuhant. A mögötte 15-18 méterrel haladó másik motoros sem tudta elkerülni a már balesetet szenvedett motorkerékpárt, annak nekiütközött és a bal oldali útpadkára esett. A balesetet okozó személygépkocsi a bal oldalon lévő útmenti árokba sodródott.

A két motorkerékpáros a helyszínen életét vesztette. Az ütközést vészfékezéssel sem tudta volna egyikük sem elhárítani.

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben fogházbüntetés, járművezetéstől eltiltás és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyben ítéltet hozó Veszprémi Járásbíróságnak - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!