Egy asszony életveszélyesen megsérült

2024.05.22. 09:38

Hatalmas gázrobbanás történt Tapolcán, 102 lakást ürítettek ki (képgaléria, videó)

Életveszélyesen megsérült egy asszony a gázrobbanás miatt keletkezett tűzben Tapolcán, a város egyik ikonikus Y épületében lévő hatodik emeleti lakásban május 22-én, szerdán reggel, ahol az eset miatt – a statikai átvizsgálás idejére – mind a 102 lakást órákra kiürítették. A nőt mentőhelikopter szállította kórházba. Vele élő bichon kiskutyájának nem esett bántódása, mert kifutott a lakásból a robbanás után.

Kovács Erika

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A helyszínen hatalmas felfordulás volt, a filmeken látott háborús állapotok uralkodtak a környéken. A robbanás erejét jelezte, hogy a környezetében sok minden az épület előtti hatalmas fa lombkoronájára zuhant ki, így például az erkély, az erkélyajtó, a pléd és a ruhafélék. Az üvegtörmelék nagy távolságban szóródott szét, több, a közelben parkoló autót is megrongálva. 

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Az a szerencse, hogy a nagy detonációtól nem sérült meg, illetve dőlt össze az egész ház, mondta Dobó Zoltán polgármester, aki azonnal a robbanás helyszínére ment és sokáig ott is tartózkodott. Az esetről az ő közösségi oldaláról értesültünk, és odaérkezésünkig az első fotókat is a polgármester küldte nekünk. Azt mondta, amiatt jelentkezett be az oldalán, hogy figyelmeztesse az embereket a történtekre, illetve arra, hogy figyeljenek a környéken élők a szétszóródott holmikra, üvegre. 

Dobó Zoltán a képviselőkkel egyeztetve azonnal egymillió forint gyorssegélyt utalt ki a teljesen kiégett, tönkrement otthon lakójának és családjának. Arról is gondoskodott, hogy az épület 102 lakásából az embereket egy közeli iskolában helyezze el, ahol melegedőt rendezett be nekik, s teával, vízzel kínálta őket, délben pedig ételt is küldött a rémült embereknek, akiket a tűzoltók kértek meg otthonuk elhagyására a robbanás után. A polgármester szerint az örvendetes, hogy az engedélyezett gázhasználat miatt a lakásokat úgy építették meg, hogy egy esetleges robbanás miatt ne sérüljön a szomszédos lakás, illetve az egész épület, ahogy ezúttal is történt. 

A melegedőben a korábban történtek hatása alatt, megrémülve meredtek maguk elé gyerekek és felnőttek, mások halkan beszélgettek egymással. Egy kiskutya remegve feküdt a földön, annyira megijedt a hatalmas detonációtól. Többen itt találtak menedéket, mások rokonokhoz, ismerősökhöz mentek átmenetileg. Egy asszonyt éppen a külföldön élő gyermeke hívta hogyléte felől érdeklődve, mert portálunkról értesült a történtekről, és felismerte a házat, melyben édesanyja is lakik. Jáger Kitty felidézte, nem kívánja senkinek az érzést, amikor a kisfiával arra ébredtek, hogy az egész ház megremegett. Ráadásul a fiatalasszony várandós, ezért is esett nagyon nehezére percek alatt összekapkodni a legszükségesebbeket, amikor a tűzoltók nekik is szóltak, hogy azonnal hagyják el a lakásukat, mert az egész házat átvizsgálják statikailag. A fiatal nő autója is megrongálódott a törmelékektől. 

– Láttam, amint az ablak előtt zuhannak egy lakás berendezési tárgyai, mire azonnal hívtam a 112-es segélyhívót és rohantam fel az égő lakásba, miközben egy rémült kutya futott el mellettem. Akkor még nem tudtam, hogy az asszonyé, akinek égett a lakása – mesélte a történteket Bolla Tamás. A fiatalember a lakásban egy sokkos állapotban lévő, sérült asszonyt talált, akit az érkező szomszédokkal együtt leültetett, a még égő tüzeket eloltották, aztán megérkeztek a tűzoltók. Szerencsére az épület szerkezete nem rongálódott meg, így órák múlva mindenki visszaköltözhetett otthonába. 

A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a tapolcai, a badacsonytomaji és a keszthelyi tűzoltók dolgoztak, tudtuk meg Csondor Henrietta katasztrófavédelmi szóvivőtől. Az illetékesek vizsgálják az eset körülményeit, okait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!