Csalássorozat

2024.05.31. 19:00

Jelenlegi állás szerint: négy elkövető, tíz bűncselekmény, hat sértett, több mint hétszázezer forint kár

A balatonfüredi nyomozók csalássorozat felgöngyölítésén dolgoznak.

Veol.hu

Forrás: police.hu

Információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt indult nyomozás még 2023. november közepén egy helyi lakos feljelentése alapján. A férfi közösségi fiókját valaki feltörte, majd a nevében több személynek üzenetet küldött, amelyben készpénz átutalását kérte. Ennek eredményeként hárman, összesen 50 ezer forintot utaltak el.

A balatonfüredi nyomozók összehangolt munkájának köszönhetően négy személyt sikerült beazonosítani, akik a bűncselekményeket elkövették, vagy közreműködtek azokban. A 21 és 28 éves sümegi nőket, a 25 éves sümegi férfit, valamint a 22 éves veszprémi női társukat elfogták, és 2024. május 29-én kihallgatták.

Az is kiderült, hogy az ország több pontján voltak még sértettek. Egy zalaegerszegi nő személyesen tett feljelentést tavaly szeptemberben, hogy az egyik közösségi oldalon hirdetett telefont szerette volna megvásárolni. Miután a több mint százezer forintos összeget elutalta a hirdető számlaszámára, a készüléket nemhogy nem kapta meg, de a hirdető elérhetetlenné vált. Szintén így jártak a zagyvarékasi, kerekegyházai és a kecskeméti sértettek, akik összesen kétszázhúszezer forintot utaltak a hirdetésekre jelentkezve, ám a készüléket ők sem kapták meg, és a hirdetők ezúttal is elérhetetlenné váltak.

Más trükkel is próbálkoztak a csaló csoport tagjai. Egy szintén balatonfüredi lakost kétszázhetvenezer forinttal károsítottak meg, amikor 2023 decemberében banki alkalmazottként hívták fel, és arra hivatkozva, hogy fenyegetés érte az internetes banki fiókját, jelszóváltoztatásra kérték. Így a fizetését már a csalók számlájára utalták át - írja a police.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!