Pápa

2017.11.28. 15:48

Az advent lelkiségéről

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfői, adventre hangolódó összejövetelén Polgárdi Sándor evangélikus esperes tartott előadást a karácsonyi időszak hagyományairól, szokásairól.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese a karácsonyhoz kötődő hagyományok között szólt az adventi koszorúról is

Mint mondta, az örök élet vasárnapjával véget ért az egyházi év, és elkezdődik az advent, a várakozás Jézus Krisztus eljövetelére. Fontos, hogy meglássuk a biblikus üzenetet: Jézus születésével közénk inkarnálódott az Isten. Idén advent negyedik vasárnapja szenteste napjára esik, ezért akkor gyújthatjuk meg az utolsó gyertyát az adventi koszorún, melynek történetéről elárulta, egy evangélikus lelkésznek, Johann Hinrich Wichern-nek köszönhető, aki 1839-ben egy hamburgi árvaházban készített először fakoszorút huszonnégy gyertyával. Ezek száma huszonöt évvel később redukálódott négyre. Hazánkba a Habsburg-ház révén került, majd terjedt el széles körben.

Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese a karácsonyhoz kötődő hagyományok között szólt az adventi koszorúról is

Habár a 325-ös niceai zsinatig nem ünnepelték a karácsonyt, a ma embere számára nagyon is meghatározó a karácsonyi készülődés. A biblikus hátteret mutató betlehemi jászol mellett a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese szólt a karácsonyfáról is, amit először valószínűleg Luther Márton és családja díszített fel égő gyertyákkal.

A szeretet ünnepét váró időszakra való hangolódást az előadáson túl közös éneklés segítette

Megjegyezte, a kereskedelmi ágazat már két hónappal korábban reflektál a karácsonyra. De túl azon, hogy önmagunkat, családunkat szeretnénk minél ünnepélyesebb körülmények közé helyezni, az adventi időszaknak, akárcsak a történelmi egyházak karitatív szervezeteinek, modern világunkban is az a küldetése, hogy a lelkek mélyéig hatóan megajándékozhassuk egymást, hogy áhítattal élhessük meg: Isten velünk van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában