Nyelvvizsga

2017.11.30. 08:00

Most aztán igazán megéri nyelveket tanulni

Legfeljebb 34500 forint jár vissza a nyelvvizsga díjából. Legyen egyre több versenyképes tudással rendelkező fiatal – a támogatással ezt ösztönzik.

Laskovics Márió

Magyar Balázs és Sándor Luca 12. A osztályos tanulók osztálytársaik körében. A Türr István Gimnázium nyelvi tagozatán tendencia, hogy már két nyelvvizsga birtokában érettségizik a diákok többsége

Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját jövő január elsejétől a 35 év alatti fiataloknak akkor is, ha már rendelkeznek – akár több – nyelvvizsgával, jelentette be két hete Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család és ifjúságügyért felelős államtitkára. Az életkort tekintve nem változtatott a minisztérium, lényeges módosítás azonban a korábbi elképzeléshez képest, hogy nem csak az első nyelvvizsga díját fizetik vissza. A támogatás az alapfokú nyelvvizsgákra nem, csak a B2-es szintű (vagyis a középfokú) és a C1-es (felsőfokú) vizsgákra vonatkozik. A rendelet-tervezet szerint az angolból, németből, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból, nemzetiségi nyelvekből, latinból, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből tett vizsga, valamint az idegen nyelvű szaknyelvi vizsgák árát lehet visszaigényelni.

Magyar Balázs és Sándor Luca 12. A osztályos tanulók osztálytársaik körében. A Türr István Gimnázium nyelvi tagozatán tendencia, hogy már két nyelvvizsga birtokában érettségizik a diákok többsége

Németh Zsolt igazgató elmondta, a Türr István Gimnázium régóta nagy hangsúlyt fektet a nyelvtanulásra. Úgy vélik, a középiskola a legalkalmasabb színtere a diploma feltételének számító nyelvvizsga megszerzésére. Nyelvi képzésük első, előkészítő évfolyamán két idegen nyelvet oktatnak heti tizennyolc órában. Azt javasolják diákjaiknak, tizenkét órában az új, hat órában pedig a korábban már elkezdett nyelvet tanulják. Ha ezt a tematikát követik, nagy esély van rá, hogy a gimnáziumi tanulmányaik végére két közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezhetnek. Sőt, az ügyesebb diákok akár egy harmadik nyelvből is vizsgát tehetnek. Emellett a 2001 óta működő Arany János Tehetséggondozó Programjuk fő alappillére is az, hogy ingyenesen, a szükséges eszközök, valamint tanórákon kívüli foglalkozások biztosításával, a vizsga megszervezésével juttassák idegen nyelvi bizonyítványhoz a diákokat. Eddig mintegy 350-400 tanulójuk nyelvvizsgázott így.

Kustos Virág angolból szeretne középfokú nyelvvizsgát tenni még a középiskolás éveiben

A nyelvi tagozatos Magyar Balázs és Sándor Luca 12. osztályos tanulók már zsebben tudhatnak két középfokú komplex nyelvvizsgát, angolból és németből. Balázs turizmus-vendéglátás vagy gazdálkodási és menedzsment szakra készül továbbtanulni, az egyetemi évei alatt szívesen tanulna még franciát vagy spanyolt. Jó dolognak tartja a nyelvvizsgadíj-visszatérítést, mert ösztönző hatású. Eddig talán a díj gátolta a tudásukban kevésbé biztos embereket. Luca egyelőre nem tervez következő nyelvvizsgát, jogra menne tovább. A türrös nyelvi képzésről elmondta, nagyon hasznos, mert a sok idegen nyelvi órán, odafigyelő tanáraik mentorálásával sajátíthatta el a vizsgáihoz szükséges tudást. A kilencedikes Kustos Virág szintén a Türrbe jár, de nem nyelvi tagozaton. Tőlünk hallott a díj visszaigénylésének lehetőségéről, aminek örül. Mivel továbbtanulna, még a gimnáziumi évei alatt szeretne majd nyelvvizsgázni, mégpedig a tavaly elkezdett angolból, mert a németet nem igazán kedveli.

A támogatás összege a tervek szerint továbbra is a nyelvvizsga vagy az emelt szintű nyelvi érettségi díja, de legfeljebb az adott évben érvényes minimálbér 25 százaléka (jövőre 138 ezer forint lesz a minimálbér, ennek a negyede, vagyis 34 500 forint jár vissza a nyelvvizsga díjából). A nyelvvizsgaközpontokban 30 ezer forint körüli összeget kérnek a komplex középfokúért, a felsőfokú nyelvvizsgák néhány ezer forinttal drágábbak. Előre nem igényelhető a támogatás, a nyelvvizsga díját saját zsebből kell fizetni, azonban ha mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgát (akár külön időpontban) sikeresen teljesíti a vizsgázó, akkor kérelmezheti a díj visszautalását az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-nél. Fontos, hogy ezt a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításától számított egy éven belül megtegye: ha elmulasztja, nem jár a támogatás. Ha a nyelvet tanulónak már fizetnie kellene az emelt szintű nyelvi érettségiért (már nem középiskolás, vagy korábban megszerezte az érettségit), visszakaphatja a vizsga díját, amely 2018-ban 35 ezer forint lesz. Nem elég csak átmenni a vizsgán a támogatás megszerzéséhez, legalább 60 százalékos eredményt kell elérni, mert csak az számít egyenértékűnek a középfokú (B2-es) komplex nyelvvizsgával. A nyelvvizsgahiány sokaknak problémát okoz: az egyetemistáknak, főiskolásoknak a diplomaszerzéshez szükséges, és bár korlátlan idő áll rendelkezésre a megszerzésére, miután záróvizsgát tett a hallgató, egyes munkahelyeken a diploma bemutatása feltétele a munkavállalásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában