Hulladékégetés

2017.11.03. 07:00

Füstölnek a falvak – de már keresik a jobb megoldást

2016-ban lakossági zöldhulladékból tavasszal 171, ősszel 426 tonnát gyűjtöttek be és szállítottak el.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

A hulladékudvarban 348 tonnányi mennyiség gyűlt össze. Az őszi időszakban jelentős mennyiségű falevelet kell összegyűjtenie a szolgáltatónak a közterületekről, illetve a lakosságtól. Kíváncsiak voltunk, mekkora munkát jelent mindez a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. számára.

– Városunk gazdag faállománnyal rendelkezik, ezért az őszi lombgyűjtés komoly munkaterhelést jelent társaságunknak. Jelenleg hat traktor, illetve egy nagy teljesítményű seprőgép gyűjti a közterületi lombot – tudtuk meg Szathmáryné Tóth Patrícia városüzemeltetési igazgatótól. Naponta 20 fő vesz részt a munkában, az összeszedett lombot három kisteherautó, illetve két 16 köbméteres kukásautó gyűjti be. A zöldhulladék mennyisége 2016-ban 809 tonna volt – tájékoztatott Szathmáryné Tóth Patrícia.

Fotó: Molnár Sándor

A közterületek takarítása mellett a házhoz menő zöldhulladékgyűjtési akció is folyik, amely október 30-án kezdődött és hat héten át tart Veszprémben és közigazgatási területén. A zöldhulladék a regionális komposztáló telepre, Balatonfüredre kerül.

– A tavalyi évben lakossági zöldhulladékból tavasszal 171 tonnát, ősszel 426 tonnányi mennyiséget gyűjtöttünk be és szállítottunk el. Szolgáltatási területünkön a hulladékgyűjtő udvar áll rendelkezésre zöldhulladék befogadására, ahová Veszprémmel együtt 27 település tartozik. A hulladék-udvarba 2016-ban 348 tonna zöldhulladék érkezett be. Ezenfelül Zirc és Herend városában havi egy alkalommal gyűjtőpontot üzemeltetünk, ahol a zöldhulladékot a lakosság át tudja adni a szolgáltatónak – mondta el Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Márkón közvetlenül a falu határában egy önkormányzati belterületi ingatlanon helyezik el a zöldhulladékot, ez a megoldás eddig jól működött. Viszont a település nagymértékben terjeszkedik, és a hulladék mennyisége szinte megduplázódott. – Annyira megnőtt a zöldhulladék mennyisége, hogy ebben az évben már problémát jelent. Az új lakók, amikor ideköltöztek, fásítottak, szebbé tették a környezetüket. Ennek részben örülünk, mert nem öregszik el a falu, folyamatosan fiatalodik, aki erre jár, érzékelheti a fejlődést. Másrészről viszont nincs központilag megszervezve a zöldhulladék elszállítása. Az lenne a jó, ha egy bizonyos időintervallumban egy hatalmas konténerbe lehetne gyűjteni, amit aztán egyszeri vagy kétszeri szállítással elvinnének, és a falunk nem lenne füstben – mondja Hartmann Antal polgármester.

Jelenleg a temető alatti ingatlanon égetik a nagy mennyiségű zöldhulladékot, de ez, amíg be nem gyullad, nagy füsttel jár. Kezdetben, félve az esetleges tűztől, a nagy füstöt látva sokan tettek bejelentést a tűzoltóságnál. Ezt a problémát úgy küszöbölik ki, hogy ha égetés van, a polgármester reggel bejelenti azt a katasztrófavédelemnél, délután pedig jelzi, hogy befejezték, de ez elég nagy procedúra. – Szeretnénk valami olyan megoldást találni, ami jó lenne környezetvédelmi szempontból is és a falunak is – fogalmazott a polgármester.

Tótvázsonyban központilag nem gyűjtik a zöldhulladékot, de a közterületekről összeszedik a faleveleket, nyesedékeket. Felmerült az igény arra, hogy legyen központi a gyűjtés, mert nagyon sok az olyan levél – mint például a diófáé –, amit nem lehet komposztálni.

– A falubeliek egy része úgy van vele, hogy eltüzelni nem szeretné, tárolni meg nincs helye, ezért lehet, hogy a következő időszakban megpróbáljuk megteremteni a központi zöldhulladékgyűjtés lehetőségét – mondta el Sipos Ferenc polgármester.

A településen a zöldhulladék égetését helyi rendelet szabályozza, amely viszonylag megengedő, mert majdnem az egész év során lehet égetni, és a hét folyamán is csak vasárnap van tiltva. Naponta reggel nyolctól este hatig lehet tüzelni.

– Ezt is lehetne szigorítani, hogy csak bizonyos napokra koncentrálódjon, és akkor nem lenne egész héten füstben a falu. Azt gondoljuk, hogy nem jó megoldás az égetés, viszont amikor nagy mennyiségű ág összegyűlik, azt nehéz komposztálni, illetve ledarálni. Vannak esetek, amikor csak égetéssel lehet ezektől megszabadulni, de mi is azt preferáljuk, hogy a levágott füvet és a faleveleket ne elégessék, mert egy-két hét után kicsire összezsugorodik, helyet nem foglal, és akkor nem szennyezzük a környezetet az égetéssel – vélekedik a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában