hagyomány

2017.11.11. 11:00

Ropogós, friss libasült és újbor a szokás Szent Márton napján

A hiedelem szerint Márton napján libát illik enni, mivel aki ezt nem teszi, az egész évben éhezni fog. A régiek úgy tartották, hogy november 11-én minél többet esznek, isznak, annál egészségesebbek lesznek.

Leitner Vera, Sági Ági, Laskovics Márió

Jáni Levente meggyespusztai tanyáján a libáknak mindenük megvan, s kizárólag gabonával eteti őket Fotó: Sági Ági

Tradicionális ételnek számít ilyenkor a libaleves és a párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal tálalt libasült. Mivel Szent Mártont tartották az újborok bírájának is, az ünnepi lakomáról ez sem hiányozhatott. Szent Márton napja a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnep, mikor vásárokat, lakomákat rendeztek mindenütt. Ám ahhoz, hogy Márton napján valóban ízletes liba kerülhessen az asztalra, nem mindegy, milyen minőségű szárnyasból készül a lakoma. Mint a háztáji baromfitartás egésze, úgy a háztáji libatartás is jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben. 30- 40 éve jellemző volt az árokparton legelésző libanyáj, ma ilyennel alig lehet találkozni.

Jáni Levente meggyespusztai tanyáján a libáknak mindenük megvan, s kizárólag gabonával eteti őket Fotó: Sági Ági

A nagyüzemi libatartás számai az elmúlt évtizedekben nem nagyon változtak.- A nagyüzemi libatartás szinte teljes egészében a Dél- Alföldre és kis részben Északkelet-Magyarországra koncentrálódik. Itt éves szinten körülbelül 6 millió darab vágólibát termelnek meg, de idén ez a szám a madárinfluenza-járvány miatt csak 4- 4,5 millió darab körül alakul. Bár az utóbbi években határozottan nő a Márton-nap körüli hazai libafogyasztás, a termelés nagy részét exportálják, a húsliba főként német, a májliba francia nyelvterületre kerül – mondta el lapunknak Látits Miklós, a Kacsa- és Lúdszövetség titkára.

Jáni Levente meggyespusztai tanyáján elférnek az állatok, van népes baromfiudvar is: a tyúkok mellett kacsák, gyöngytyúkok és egy szép szürke liba is van.- Még van öt fehér tollú, de azokat most bezártam, hogy hízzanak kicsit, mert a nagy területen lemozogják a takarmányt. Én nem etetek, csak gabonával, a táp sok vizet köt meg és teljesen más állagú lesz az állat húsa. Itt mindenük megvan, napfény, legelő, még fürdeni is tudnak – mondta el lapunknak a tenyésztő. Hozzátette, a városi emberek szívesen vennének tanyasi baromfit, de csak pucolva, hiszen sokkal egyszerűbb kivenni a hűtőpultból a félkész terméket, mint vállalni a tartás, feldolgozás nehézségeit, pedig a különbség zongorázható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában