szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás

2018.01.31. 17:21

Ha szépet akar látni, ma nézzen az ég felé!

Szerda délután és éjjel egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. Hol érdemes követnünk az eseményt Veszprém megyében?

veol.hu

Habár Veszprém megyére felhős eget mondanak a meteorológusok, a szerencséseknek lehetőségük adódhat megpillantani a különleges égi jelet.

A Balaton-part ezúttal is jó döntésnek tűnhet, mivel az ég vízfelszínen való tükröződése igencsak szép látványban részesíthet minket. Ugyanígy a tapolcai Malom-tó vagy a tihanyi Belső-tó is alkalmas helyszín lehet a megfigyelésre. Érdemes a megyénkben megtalálható kilátókat most meglátogatni: a Hajagtető vagy a csopaki kilátó is ideális lehet a Hold figyelésre.

A szuperhold az a jelenség, amikor a Hold közelebb kerül a Földhöz, így 14 százalékkal világosabbnak és nagyobbnak tűnik,  kék holdról pedig akkor beszélünk, ha egy hónapban kétszer van telihold. Ez viszonylag ritka, nagyjából kétévente fordul elő, idén január 1-én láthattunk először a jelenséget.

Holdfogyatkozáskor égi kísérőnk bekerül a Föld árnyékába, így a légkörében található por miatt narancsosvörös árnyalatot kap – ezt hívjuk vérholdnak. Sajnos erről a jelenségről lemaradunk, csak Kínában, Kanadában, az észak-amerikai kontinens nyugati részén és a csendes-óceáni szigetekről lesz látható. A Hold Magyarországon 16:46-perckor kelt fel a holdnaptár szerint.

Ha sikerült lefotózni a holdat, küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában