Folytatódik a tárgyalás

2018.01.22. 19:05

Vörösiszapper: nem tartottak vissza információkat a cég vezetői

Soha senkit nem akartam félretájékoztatni, szakmailag mindig hiteles információkat akartam átadni, mondta B. Zoltán elsőrendű vádlott a vörösiszapper tárgyalásán.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

A tavaly újraindult per hétfőn a Győri Törvényszéken folytatódott. Ahogyan a decemberi tárgyalási napokon, úgy B. Zoltán ezúttal is fotókkal, a korábbi elsőfokú eljárás jegyzőkönyveiből vett részletekkel, ábrákkal és dokumentumokkal támasztotta alá az általa elmondottakat.

Fotó: Pesthy Márton

Visszautasította azt a vádat, hogy szándékosan visszatartottak volna információkat a katasztrófa bekövetkezésekor. B. Zoltán bemutatott egy szimulációs ábrát, amely a katasztrófa bekövetkezésétől percenként követte nyomon, hogy a MAL Zrt. munkatársai, a környező települések vezetői és a tározó közelében tartózkodók mikor milyen információval rendelkeztek, valamint azt is, milyen ütemben öntötte el a térségét a vörösiszap. Hozzátette, Kolontár és Devecser is rendelkezett veszélyelhárítási tervvel, amely szabályozta, gátszakadás esetén kinek mi a feladata. Megjegyezte, az akkor érvényben lévő katasztrófavédelmi törvény azt írta elő, hogy a hatóság vonja be az érintetteket, így a MAL Zrt.-t a kárelhárítási folyamatba.

Fotó: Pesthy Márton

Az elsőrendű vádlott arról is beszélt, a cég katasztrófa után végzett tevékenysége is bizonyítja, hogy tették a dolgukat: leállították a gyárat, segítséget adtak a helyszíni munkálatokban, folyamatosan együttműködtek a hatóságokkal, képviseltették magukat a védelmi bizottság ülésein, és a tragédia másnapján hajnalban elkezdték a védőgát építését. B. Zoltán ismét elmondta, a tragédia nem volt előre jelezhető, így egyik vádlott sem akadályozhatta volna meg a katasztrófát. Ezúttal is leszögezte, a gátszakadás kiváltója a X-es kazetta északnyugati sarka alatti talajtörés volt. Hozzátette, utólagos tudományos kutatás sem tudta igazolni, hogy előre jelezhető lett volna a talajtörés.

A per B. Zoltán meghallgatásával folytatódik kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában