Érték vagy eszköz?

2018.02.12. 08:00

Értékmegőrzés és közösségteremtés Iszkázon

A néptánc hagyományőrzés, közösségteremtés, a határon túli magyarok számára a magyarságuk megőrzésének az eszköze.Érték vagy eszköz?

Tisler Anna

A szervezők népművészeti tárgyakból kiállítást rendeztek be

A népi kultúra közösség és személyiségformáló hatásai, ezek eltérései a módszerek, divatok összehasonlítása alapján címmel tartott projektindító konferenciát az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület az iszkázi művelődési házban február 9-én. A megjelenteket Cseh József, Iszkáz polgármestere köszöntötte. A programot az egyesület elnöke, az örökös aranysarkantyús néptáncos, Kovács Norbert mutatta be, aki elmondta, hogy a Nemzetstratégiai Intézettel közös 2 éves kutatásban azt vizsgálják, hogy a néptánc, a népi hagyományok ápolása, azok megélése hogyan hat az életbe kilépő fiatalok világlátására, gondolkodására. Külön vizsgálják a kisfalvak, városhoz közeli falvak és a városok fiatalságára.

A szervezők népművészeti tárgyakból kiállítást rendeztek be

Az előadáson elhangzott, hogy a népművészet minden ágát, a táncot, a dalt, a zenét, a mesét és a kézművességet támogató Csoóri Sándor programban az idén már 5 milliárd forintra pályázhatnak a határon belüli és túli művészeti csoportok.

A nagy sikerű, a becslések szerint 3 milliós nézettségű Fölszállott a páva vetélkedőről Farkas József, a Hagyományok Háza munkatársa beszélt. Elmondta, hogy az adások után 43 országból érkezett szavazat sms-ben, ami azt mutatja, a világ minden táján, ahol magyarok élnek, figyelemmel kísérték azt.

Kovács Norbert elnök szólt a konferencia céljairól

Sipos Ferenc, a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a Petőfi általános iskola diákjai jelentős része néptáncol. Versenyt is szerveznek nekik, minden év tavaszán. A zsűri így nem csak a pillanatnyi teljesítményt, hanem a fejlődést is figyelemmel kísérheti. Nyáron falusi környezetben szerveznek tánctábort.

A határon túli magyar művészeti csoportok vezetői, Both Aranka, a székelyudvarhelyi Kékiringó, László Csaba, a székelykeresztúri Pipacsok és Kupec Mihály, a nagyidai Ilosvay Selymes Péter néptáncegyüttes képviselője elmondta, az a céljuk, hogy a néptánc, a népzene által megőrizzék a magyarságukat, átadják a hagyományokat a következő generációknak, létrehozzanak egy összetartó közösséget, ahova jó tartozni. A gyerekeken keresztül a szülőket is be tudják vonni a tevékenységbe.

A konferencia a Hungarian FolkEmbassy koncertjével ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában