kocsonya-szépségverseny

2018.02.19. 07:00

Kocsonya – Leginkább a küllem számított a versenyen

A Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület kocsonya-szépségversenyére ezúttal gyerekek is nevezhettek.

Tóth B. Zsuzsa

A mesztegnyői Kesztyűs Lászlóné a település kocsonyájával Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az immár 12. megmérettetésre 25 felnőtt és 6 gyermek nevezett hagyományos és gyümölcskocsonya-variációkkal. A faluházban a nemestördemiczi, 1900-as évekből származó portrék kiállítása színesítette az eseményt. A Jankó János által 1900-ban készített képekről visszaköszönők leszármazottai ma is a településen élnek. A Tördemic Néptáncegyüttes felnőtt és gyermek utánpótláscsoportjainak műsora tette teljessé a prog-ramot, miközben a zsűriben Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, Nagy István, Újpest alpolgármestere és Slíz Judit, a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület elnöke bírálta a kocsonyákat. Fenyvesi Zoltán szerint idén sem volt könnyű dolguk.

– Több éve részt veszek a kocsonya-szépségversenyen, de mindig lenyűgözi az az aprólékos munka, amellyel a nevezők készülnek. Itt a küllem a lényeg, sok fantázia van a különféle kocsonyákban. Idén kuriózum, hogy gyerekek is indulhatnak a versenyen, a tradíciók felvonultatása mellett nemcsak a felnőttek, hanem ők is kocsonyával fejezhetik ki a Balaton és a Badacsony szépségét – mondta az alelnök. A nevezett kocsonyák között a néptáncegyüttes magyar motívumokat ábrázolt eperrel, almával, áfonyával, szőlővel, mandarinnal. Többen hagyományos, régi kerámiaedényben tálaltak, volt, aki még a malacfejet is porcelánból szervírozta. Mások náddal, sással, buzogánnyal, kagylóval, békafigurával díszítettek. Jól megrakták a tányért füstölt hússal, tojással, és akadt, aki őzgerincformába öntötte a kocsonyát, vagy tormakrémmel ízesítette és paradicsomrózsával, olajbogyóval díszítette. A gyerek kategóriában indulók többnyire gyümölcskocsonyákat készítettek zselatinnal.

A mesztegnyői Kesztyűs Lászlóné a település kocsonyájával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A zsűri döntése alapján a gyerekeknél az első helyet az óvodások szerezték meg, akik katicabogarat, sünt, kisvonatot, tavat, gyümölcskosarat mintáztak gyümölcsből, magvakból. A második Körmendi Kristóf lett, harmadikok a Répás testvérek. Különdíjat kapott a tapolcai Szász Márton Iskola autista csoportja.

A felnőtteknél a legjobbnak a helyi Őszikék Nyugdíjasklub kocsonyáját találta a zsűri, második a mesztegnyői önkormányzat dekoratív, cipóba öntött, virágos kocsonyája lett, harmadik az egész süllővel készített halkocsonya. Az érdeklődőknek készített több mint száz tányér kocsonya mind elfogyott estére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában