Nagyot léphet előre a település

2018.04.13. 07:00

Akadálymentes mosdó, új vizesblokk és sportház épül Ábrahámhegyen

A Magyar Turisztikai Ügynökség 30,8 millió forintos strand fejlesztési pályázati támogatásából készülő beruházás az idei nyárra lezárul, de közben már indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 320 milliós pályázati projektje is.

Tóth B. Zsuzsa

A korszerű játszóteret tavaly nyáron már birtokba vehették a gyerekek a strandon. Vella Zsolt polgármester bizakodó az időjárást illetően is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

Vella Zsolt polgármester számolt be lapunknak a fejlesztésekről.

– A turisztikai ügynökség pályázati támogatása négy részre oszlott nálunk. Eddig elkészült a növénytelepítés, több mint százötven fát ültettünk a strandon. A korszerű játszóteret már tavaly nyáron is használhatták a gyerekek, a hangosítás helyett teljesen újat építettünk ki. Most készül a mosdó felújítása és akadálymentesítése. Az épület lábazata új, a lépcső megújult, a mosdókat nem kellett felújítani. Azok mögött alakítottuk ki az akadálymentes mosdót. Az épület magassága miatt másképp nem volt lehetőség a kialakítására, ugyanakkor elengedhetetlen volt, hogy legyen mozgáskorlátozott mosdó a strandon. A bejáró és a közlekedés eddig is biztosítva volt a kerekesszékesek számára – mondja Vella Zsolt. A 320 milliós TOP pályázati támogatásból a strand másik részén levő öltözők helyén vizesblokk épül, a patak torkolatánál csónakkikötő, valamint a faluban sportház. Mindhárom projekt előkészítése jól halad, szeptembertől kezdődhet a kivitelezés. A strandi vizesblokk elkészülhet év végére, a csónakkikötő már előbb is, a sportház pedig jövő év augusztusa közepére.

A korszerű játszóteret tavaly nyáron már birtokba vehették a gyerekek a strandon. Vella Zsolt polgármester bizakodó az időjárást illetően is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

A strand egy részén azonban már hetek óta áll a víz, a part több méter széles sávján, csaknem a fürdőhely teljes hosszában.

– A közvetlen a strand mellett folyó Burnót-patak korábban kilépve a medréből elárasztotta és mélyen kimosta a lidót is, így a tervezettnél több homokra lesz szükség, hogy rendbehozzuk a legkisebbek fürdőhelyét a strand nyitása előtt. A parti beton védművet legalább tíz-húsz centiméter magasan meg kellene emelni, hogy később, hasonló esetben ne legyen ilyen probléma – magyarázza a polgármester.

A községi elöljáró hozzáteszi, hogy korábban, amikor szó volt róla, hogy megemelik a Balaton vízszintjét, egyedül Ábrahámhegy önkormányzata jelezte, hogy abból baj lehet.

– Ha május végére kiszárad ez a terület, akkor annak örülnünk kell. Itt, a strand és a patak mellett a parton van olyan nyaralóépület, amelyikben húsz centiméter magasan áll a víz. Folyamatosan jelezzük a gondot a vízügynek, hiába – mondja a polgármester a patak mellett állva. A Burnót most is csordultig van vízzel. A patak és a strand közötti részen homokzsákok vannak, így védik a fürdőt a víztől.

– Valóban kell hogy legyen elég víz a Balatonban, de nem minden áron. Április közepe van, másfél hónapunk van rá csupán, hogy rendbe hozzunk mindent – mondja Vella Zsolt reménykedve, hogy legalább mostantól kegyes lesz az időjárás és a lehető legjobb állapotban nyithatják meg nyárra a korszerűsített strandot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában