a tisztelgés napja

2018.05.29. 15:08

A hősökre emlékeztek Somlóvásárhelyen

Május utolsó vasárnapján a Hősök napjára emlékeztek Somlóvásárhelyen, ahogy országszerte is több helyen.

Rednágel Zsuzsanna

Foto: Rednágel Zsuzsanna

Marton Zsolt a település polgármestere külön köszöntötte Garsai Istvánt Somlóvásárhely díszpolgárát, valamint Bereczky Nórát a Devecseri Járási Hivatal vezetőjét és a környező települések polgármestereit.

A hősök napja a megemlékezés és tisztelgés napja, azon katonák és civilek emlékére, akik a honfoglalástól napjainkig életüket áldozták vagy kockáztatták Magyarországért. – mondta köszöntőjében Somlóvásárhely polgármestere.

Foto: Rednágel Zsuzsanna

Bereczky Nóra a Devecseri Járási Hivatal vezetője ünnepi beszédében emlékeztette a ünnepségen résztvevőket, hogy az első világháború után ugyan törvénybe iktatták ezt a megemlékezést, de 1945. évtől nem engedték meg az ünneplését, csak a rendszerváltás óta emlékezhetünk, ünnepelhetjük újra hősi halottjainkat.

Nincs nemzet, amely hősök nélkül nyomot tudott volna hagyni a történelemben, és kiváltképp nem maradhat fenn egy olyan kis nemzet, mint a magyar nemzet, akár csak egy kis település Somlóvásárhely. – fogalmazott.

Az ünnepi köszöntők után a Lyra Énekegyüttes dalait, valamint Martonné Mészáros Mária, Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét hallhatták a megemlékezők. Majd Berzsák Krisztina a somlóvásárhelyi Kultúrház vezetője felolvasta az első és második világháború hősi halottjainak névsorát.

A megemlékezést a koszorúk és az emlékezés virágainak elhelyezése zárta a hősi emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában