Juhannus-nap veszprémben

2018.06.28. 17:30

Észtország függetlenségét is megünnepelték Szent Iván éjszakáján

Észtország függetlenségének századik évfordulóján rendezték meg az idei Szent Iván-éji ünnepséget.

Balla Emőke

A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VeMaFi), valamint a Kolostorok és Kertek Kft. harmadik alkalommal szervezte meg a Juhannus napot. Szent Iván éjszakájának megünneplése Finnországban hagyomány. A finnek ilyenkor tóparton családdal, barátokkal köszöntik az év leghosszabb napját, vízen úszó máglyákat készítenek.

 

Az idei rendezvényen megemlékeztek az Észt Köztársaság függetlenségének kikiáltásáról. Rácz Nóra a rendezvény megnyitóján felidézte Észtország történelmét, a függetlenség kivívását 1918-ban, majd az 1991-es eseményeket, amikor a moszkvai katonai puccs idején Észtország formálisan is kinyilvánította függetlenségét, újraélesztve az 1940 előtti államot. A finnugor nyelvész szólt arról is, milyen fontos az ének az észteknek, dalban mondják el érzéseiket.

Idén is megrendezték a csizmahajító versenyt, a résztvevők a Séd egyik partjáról a másikra dobták a csizmát. Tizenhatan indultak, a versenyben második lett Varga Balázs, harmadik Molnár József Botond. A csizmahajító és az asszonycipelő versenyt egyaránt Tanai István nyerte meg, aki az utóbbi programon Varga Nikolettet cipelte. Második Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke Rácz Nórával, harmadik Strenner Zoltán önkormányzati képviselő Auerbach Máriával, tájékoztatott Szamosi Attila, a Juhannus nap főszervezője, a VeMaFi elnökségi tagja.

Az Észt Intézettől kapott fotókiállítást kétszázan tekintették meg a jezsuita templomban, este a Kabóca Bábszínház művészeivel fáklyás felvonulás indult a tiszteletbeli finn konzulátus elől a tóhoz, ahol Brányi Mária alpolgármester gyújtotta meg a máglyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában