sok sportkedvelő él itt

2018.06.17. 08:00

Fejlődő község, összetartó közösség épült Zalagyömörőn

Saját erőből és pályázati forrásból is fejlődik Zalagyömörő. A civil szervezetek, a gyakran tartott kulturális programok összetartóvá teszik a lakosságot.

Tisler Anna

Az óvodások örömmel játszanak a szabadban

Zalagyömörőben nincs elidegenedés, a szomszédok köszönnek egymásnak, a generációk együtt lépnek fel a rendezvényeken.

A művelődési ház épülete kihasznált, így különösen fontos volt a felújítás. Az épület az 1950-es években épült, a külseje évtizedek óta nem újult meg, így már időszerű volt a felújítása, ami nemrég fejeződött be. A színek megválasztásánál arra is figyeltek, hogy az épület előtt lévő önkormányzat és a mellette levő óvoda színeihez is illeszkedjen. Illés László polgármestertől megtudtuk, a 3 millió forintos beruházáshoz egymillió volt a központi költségvetési támogatás, a többi saját erő. Alapvető szempont volt az, hogy a vakolat álljon ellen az időjárás viszontagságainak több évig. Most már az extrém meleg és hideg mellett a nagy mennyiségű csapadékot is bírnia kell az épületnek. A nemrég elkészült csapadékvíz-elvezető rendszer jól vizsgázott a május végi és júniusi esőzésekkor. A beruházásra, amelynek munkaterületét tavaly ősszel adták át, 26 millió 680 ezer forintot nyert a település. A csatorna kiépítése után jelentősen csökken a vízkár-veszélyeztetettség, valamint segít megvédeni a felszín alatti értékes vízrétegeket. A járdákat már korábban felújították.

Az óvodások örömmel játszanak a szabadban

Nemrég négy önkormányzati út kapott új burkolatot. Megújult az Árpád utca 270 méter hosszúságban, amelyik burkolata az egyik legrosszabb volt a községben. A Fő utca 220 méteres szakaszon, a Gógánfai utca 92 méteren és a Rákóczi utca 87 méter hosszúságban kapott új burkolatot. Most a Kossuth utca és a 84-es főúthoz vezető útszakasz kapott új burkolatot. A lakók örülnek a fejlődésnek, hiszen így az ingatlanaik is értékesebbek lesznek, lakókörnyezetük pedig szebb.

A sümegi járásban levő 500 fős községben kevés a munkahely. Az önkormányzati hivatalon kívül egy intézményük van, a Cifrapalota óvoda. A jó felszereltség és a kis létszám miatt vidékről is járnak gyerekek, őket kisbusszal hozzák-viszik. Jó időben a játékidő egy részét az udvaron töltik hintázással, homokozással. Szűcsné Szabó Andrea óvodavezetőtől megtudtuk, négyen készülnek iskolába, ők a nevelési év utolsó napján vesznek búcsút társaiktól és az óvónőktől.

A községben nemcsak a beruházások zajlanak, hanem a közösségi élet is. Az időseket a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület fogja össze rendszeres programokkal, aki szeret szerepelni, a rendezvényeken felléphet. A gyermekeket és fiatalokat a huszon-éves helyi Vecsei Violetta tanítja be a versekre, táncokra. Az ifjúsági csoport tagjai minden ünnepen szerepelnek. Nemrég anyák napján léptek színpadra, de a falunapon, június 23-án is láthatja őket a közönség. A csoport sokban hozzájárul, hogy a gyerekeknek legyen közös élményük, ugyanis helyben nincs iskola, és a szülők döntése alapján van, aki Sümegre jár, másokat Gógánfára íratnak be. A próbákon viszont együtt vannak, megismerik egymást.

A közösségi munkára vállalkozó középkorúak a pol- gárőrséghez csatlakozhatnak. A Vass Géza elnökletével működő civil szervezet 23 fős. A polgármestertől megtudtuk, hogy a közösségi rendezvények biztosítása és a járőrszolgálat ellátása mellett a családok akkor is kérik a segítségüket, ha temetésre vagy esküvőre mennek. Amíg minden családtag távol van, a polgárőrök figyelik a házat és a környékét.

Zalagyömörőben sok sportkedvelő él, főként a fiatalok között. Többen a sümegi általános iskola sportosztályába járnak, sportegyesület keretében érnek el sikereket. A községnek a kis lakosságszám miatt labdarúgócsapata nincs, de a művelődési házban pingpongozásra van lehetőség. Minden évben tél végén kistérségi sportnapot szerveznek. Februárban pingpongban és sakkban mérhették össze a tudásukat. A cél nem csupán a helyezések megállapítása, hanem egy kellemes nap eltöltése, ismerkedés, barátkozás. Június közepén ismét közösségi programra készülnek. A 84-es főút melletti közösségi téren, a Gondolat tónál tartják a falunapi programot június 23-án. A fellépők többsége helyi vagy kistérségi.

Délután a zalagyömörői Cifrapalota óvoda, a Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület, az Ifjúsági csoport, a zalaerdődi fiatalok és néhány sümegi művészeti csoport mutatkozik be. A terület előkészítése már zajlik. A tavalyi falunap után, vasárnap reggel a közfoglalkoztatottak kérés nélkül rendbe tették a tó környékét. Zalagyömörőben mindenkinek természetes, hogy megteszi, amit tehet a közösségért. Ezért is vállalják a lakók, hogy ha kell, több tíz kilométert utaznak dolgozni, a gyerekeik vidékre járnak iskolába, de nem költöznek oda, ahol helyben van az iskola, a munkahely. Egy nyugodt faluban élni, összetartó közösséghez tartozni nagyon jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában