kertészkedj, művelődj, barátkozz!

2018.06.11. 07:00

Jó minőségű borokat neveztek be a csopaki versenyre

Tavaly ünnepelte negyvenéves fennállását a Sáner János Kertbarát Kör.

Szendi Péter

Frick Attila 1980-tól tagja a kertbarát körnek, és jövőre lesz huszonöt éve, hogy elnökké választották. Ráférne a frissítés a civil szervezetre Fotó: Szendi Péter / Napló

Frick Attila 1980-tól tagja a kertbarát körnek, és jövőre lesz huszonöt éve, hogy elnökké választották. Mondja, ráférne a frissítés a civil szervezetre, szeretné, ha minél több fiatal is csatlakozna hozzájuk.

Frick Attila 1980-tól tagja a kertbarát körnek, és jövőre lesz huszonöt éve, hogy elnökké választották. Ráférne a frissítés a civil szervezetre Fotó: Szendi Péter / Napló

- A kertbarátok országos jelszava – kertészkedj, művelődj, barátkozz – még két feladattal bővült: védd a természetet és fogyassz magyar terméket. A hagyományos kertészkedés településünk üdülő jellegénél fogva változott pázsitos, virágos díszkertekre.

A volt zártkerti ingatlanokban folyik a szőlő-, gyümölcs- és zöldségtermesztés. Tagságunk egynegyede foglalkozik szőlő- és bortermeléssel – kezdi a beszélgetést Frick Attila, miközben megmutatja a pincéjét, és tölt a poharába egy 2016-os évjáratú cserszegi fűszerest.

Jelenlegi taglétszámuk 45 fő. Frick Attila szomorúan jegyzi meg, az elmúlt hat évben heten haltak meg. Korosztályuk többsége nyugdíjas, azonban a kertbarát körnek folytonosságra van szüksége, ezért a fiatalabbakat is hívják és várják. A kertbarát kör 1977. január 10-én alakult meg 25 fővel. Közös volt bennük a kert, a szőlő-, a gyümölcs- és a bortermelés szeretete. A kör együttműködött az önkormányzattal abban, hogy a csopaki szőlőterületeket védetté nyilvánítsák, melyet rendeletben elfogadtak. Vállalták a műveletlen szőlők, parlagfüves szántók, rétek feltárását, rendszeresen részt vesznek a hagyományteremtő rendezvényeken, évente társadalmi munkát szerveznek.

Nemrégiben borversenyt szerveztek a Csopaki Üdülőfalu és Kempingben. A versenyre benevezett borokat fajtánként csoportosítva értékelte a szakmai zsűri. A jelen lévő kertbarátok a társadalmi zsűrit alkották. Fodor Gyula, a szakmai zsűri elnöke értékelte az első bort a nyilvánosság előtt, pontozta és ismertette a 20 pontos rendszerben az arany, ezüst és bronz ponthatárait. A legtöbb pontot szerzett Söptei Géza bortermelő vándorserleget érdemelt ki olaszrizling borával. A verseny utáni vacsorát Gál Tamás mesterszakács készítette. Mindenkinek ízlett a vörösboros marhapörkölt tört hagymás burgonyával, galuskával és házi savanyúsággal. A jó hangulatról Herczeg Mihály gondoskodott, így a tánc sem maradhatott el, miközben folyt a baráti beszélgetés és a finom csopaki bor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában