értékőrző tevékenység

2018.06.12. 07:00

Maradandó élményt jelentett a sümegprágai Fazekastalálkozó

Ritka az a település, amely huszonöt éven át életben tud tartani egy programot úgy, hogy az értékőrző tevékenységgé nője ki magát.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth Csaba taliándörögdi kovács körül mindig voltak önként jelentkező gyerekek Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Erről beszélt a XXV. jubileumi Fazekastalálkozót megnyitva Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő. – Minden település igyekszik megtalálni azt a programot, amely rá jellemző, amelyet meg tud tartani hosszú éveken át. Aztán ezek közül némelyik gyökeret ver, hosszú távon is értéket teremt, mások nem élnek meg hosszú életet.

Tóth Csaba taliándörögdi kovács körül mindig voltak önként jelentkező gyerekek Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

- Gratulálok a település vezetésének és az elődöknek, akik ezt a rendezvényt megálmodták és színvonalasan tudták életben tartani máig. Kézművesek portékáit találhatjuk itt, ezért is kuriózum a találkozó, hiszen semmiféle olyan kommersz termék nincs, amelyet egy áruházban megvásárolhatnánk, Mindent otthonukban állítottak elő a kereskedők. Ilyen eseményekre van szükség, hiszen ezek adják az emberek számára a közösségteremtő élményeket, amelyeket magunkkal tudunk vinni, hosszú éveken át magunkban tudunk őrizni – mondta Fenyvesi Zoltán, és azt kívánta, hogy a következő 25 évben is ilyen színvonalas maradjon a találkozó.

Hujber Csaba polgármester köszönetét fejezte ki a fazekasoknak és kiállítóknak, hogy színesítik a jubileumi találkozót.

- Huszonöt év nagy idő, büszke vagyok rá, hogy egy ilyen kicsi település, mint Sümegprága, ilyen hosszú idő át meg tudta tartani ezt a rendezvényt. Jó érzés szembesülni azzal, hogy ha Sümegprága neve elhangzik, azt a rendezvénnyel azonosítják. Még gyermek voltam magam is, amikor a Csermely-dombon megrendezték az első találkozót. Azóta több helyszínt is kapott az esemény, ám mára megtalálta az igazi helyét, amely minden évben szépül a Start munkaprogram keretében – mondta a polgármester.

Fenyvesi Zoltán méltányolta, hogy a találkozón csak a kereskedők saját kezűleg készült portékáival találkozhatnak a látogatók Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

A találkozón népművészeti kiállítás és kirakodóvásár várta a látogatókat. Fazekasok, iparművészek mutatták be portékáikat, a színpadon fellépett az Aranyalma Óvoda, a Sümeg Néptáncegyüttes, a Somló Banda, a helyi Fondor Amatőr Színjátszó Kör. Belényesi Barnabás manódalokkal érkezett, ropta az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba operettműsort adott. A helyi Huncut szemek tánccsoport után a DWG zenekar lépett fel, majd Vastag Csaba koncertje zárta a találkozót. A programok között népszerű volt a korongozóverseny, a kovácsolás, a kézműves udvar, a népi játéktár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában