élmények

2018.06.01. 07:00

Pápai diákok a határon túl

A Határtalanul program keretében tett kirándulásaikról számolt be az evangélikus általános iskola a Gyurátz Körben.

Laskovics Márió

Szücs Gábor igazgató a programbeli kötelezettségek ismertetése után szólt a szlovák utak élményeiről is. A háttérben Németh Katalin iskolalelkész és Polgárdi Sándor esperes

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfői alkalmán Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója számolt be a Határtalanul-ban, a nemzeti összetartozás operatív programja keretében tett határon túli kirándulásaikról, miután Polgárdi Sándor esperes bibliai igével köszöntötte az evangélikus látogatóközpontban megjelenteket.

Szücs Gábor igazgató a programbeli kötelezettségek ismertetése után szólt a szlovák utak élményeiről is. A háttérben Németh Katalin iskolalelkész és Polgárdi Sándor esperes

Szücs Gábor bevezetőjében megjegyezte, a trianoni békeszerződéssel elcsatolt területeken nem egyszerű a magyar nyelv megőrzése. A magyarul beszélők számának sajnálatos csökkenése nincs összefüggésben azzal, mennyire tiltják. Ahol megszűnik a magyar iskola, ott megszűnik a magyar nyelv ápolása.

Az igazgató elmondta, eddig öt alkalommal vettek részt a Határtalanul programban. 2014-ben és 2016-ban Szlovákiában, 2015-ben Szlovéniában, 2017-ben Erdélyben, idén májusban pedig Kárpátalján jártak. Jövőre Erdélybe terveznek utat. Pályázati elvárás, hogy a diákok a kirándulás t megelőzően előkészítő tanórán vegyenek részt, ahol az úti cél történelmi hátterével ismerkednek meg, mielőtt személyesen tapasztalnák meg a határon túli viszonyokat.

– A legnagyobb értéke, hogy eljuthatnak kinti iskolákba, ahol találkozhatnak, összebarátkozhatnak határon túli magyar gyerekekkel. A kirándulásokat mindig egy témanap zárja, ahol a tanulók a diáktársaiknak mesélnek – tette hozzá.

Polgárdi Sándor esperes bibliai igével köszöntötte az evangélikus látogatóközpontban megjelenteket

A szlovák kirándulásokról Szücs Gábor igazgató, a szlovén útról Németh Katalin iskolalelkész, az erdélyiről Böröczkyné Dózsa Lívia napközis nevelő tartott élménybeszámolót, a legfrissebb, kárpátaljai élményeiket pedig diákok osztották meg.

Fejes Bence és Kiss Máté 7. osztályos tanuló a Naplónak nyilatkozva elmondta, Husztban meglátogatták a magyar tannyelvű iskolát, és megnézték a várat. Felkeresték az Árpád-vonal felsőgerebeni szakaszát, a Sipot-vízesést, Munkács várát, egy árvaházat, valamint a Tisza-forrást. Utóbbi tetszett nekik a legjobban, mert terepjárókkal mentek fel a vadregényes Fagyalos-hegységbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában