A szakképzés rangja emelkedett

2018.06.08. 07:00

Tanulókat és oktatókat is díjaztak a kamarai évzárón

Kiváló teljesítményt nyújtó fiatalokat díjaztak a hagyományos kamarai tanévzáró ünnepségen. Megyénkből kilenc fiatal vehetett részt a 11. alkalommal megtartott Szakma Sztár Fesztiválon. 21-en az „Év Tanulója” kamarai díjat vehették át.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) már évek óta hagyományosan június elején rendezi meg szakképzési tanévzáró ünnepségét. Ez a fórum jó alkalom a visszatekintésre, értékelni az eredményeket, valamint előretekinteni a jövő feladataira.

Egy évtizeden keresztül a változások kereszttüzében volt a szakképzés, az utolsó három évben talán megnyugodott az intézményrendszer. Jó lenne, ha e területen az állandóság érvényesülne, fogalmazta meg Markovszky György VKIK elnök. Jelezte, a szakképzés rangja emelkedett, jobban a homloktérbe került, de még nem eléggé.

A rendezvényre az agrárkamara megyei elnökét is meghívták. Sövényházi Balázs hangsúlyozta, az agráriumból is hiányoznak a szakemberek, pedig az anyagi megbecsülésük nő. Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke előadásában a szakképzést érintő legfontosabb változásokról, a kamarák jövőbeni feladatairól beszélt.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A rendezvényen jutalmazták a legkiválóbb tanulók teljesítményét, a gyakorlati képzőhelyeket és szakoktatókat, valamint az iskolák javaslata alapján „Év Tanulója díjakat adtak át.

Az országos szakmai versenyek döntőibe kilencen jutottak, közülük négyen dobogóra is állhattak. 1. helyezést ért el: Kovács Kitti (pincér, VSZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). Harmadikak lettek: Borbély Levente Mátyás (vendéglátás szervező, VSZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), Marosi Dávid (villanyszerelő, PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma), Banai Viktória Ramóna (eladó, PSZC Acsády Ignác Szakképző Iskolája). Az intézmények javaslata alapján ebben az évben 21-en kapták az „Év Tanulója” kamarai díjat.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége a tanulóképzés ösztönzésére díjat alapított a legjobb gyakorlati képzőhelyek részére. Idén a következők kapták az elismerést: Öcsi Cukrászda (Várpalota), Veszprémi Bölcsödei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény, Digitál Szerviz Kft. (Várpalota).

 

Azon iskolai szakoktatókat is elismerésben részesítették, akik több éve foglalkoznak tanulóképzéssel és áldozatvállalásukkal, színvonalas munkájukkal hozzájárulnak a megye szakembereinek kineveléséhez. Ők pedig a következők voltak: Abrincsák József (Pápai Szakképzési Centrum Faller Jenő Szakképző Iskola szakoktatója), Holczingerné Szabó Andrea (Pápai SZC Acsády Ignác Szakképző Iskola szakoktatója), Hartmann Ferenc (Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatója)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában